Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ime je dobio od reči Askalon, sredozemne luke iz koje su kretali brodovi na put u Europu te se smatra da iz tog kraja i vuče poreklo. U rodu je s lukom i belim lukom (češnjakom).

Latinski naziv: Allium ascalonicum L.

Luk šalot je luk srednje veličine, cilindričnog, duguljastog oblika i crvene ili žuto-smeđe boje. Upotrebljava se i kao mladi luk. Lukovice se koriste tokom jeseni i zime, a sitnije se lukovice mariniraju. Razlikuje se od luka po manjim lukovicama koje rastu u grupi po 3 – 20 na istoj stabljici.
Najpoznatiji uzgajivači su Nemačka, Mađarska, Francuska i Španjolska.

Razmnožava se vegetativno sitnijim lukovicama, koje brzo nakon sadnje diferenciraju bočne pupoljke. Svaki od njih stvara svoju 'lažnu stabljiku' i listove, koji su nešto manji od luka, ali inače imaju iste karakteristike. U toj se fazi koristi kao mladi luk. U povoljnim uslovima za 60 – 75 dana formiraju se lukovice.

Sadi se obično na gredice po 4 do 5 redova, s međurednim razmakom od 30 cm i razmakom u redu od 15 – 20 cm, u zavisnosti od bujnosti ekotipa. Luk šalot može podneti temperature do -8 °C, pa se može saditi u jesen u oktobru ili novembru ili u proleće čim to vremenske prilike dopuste,  na 4 – 5 cm dubine. Lukovice namenjene za sadnju u proleće čuvaju se na 8 – 12 °C.  Luk šalot sazreva sredinom leta u julu ili početkom avgusta. Prinosi lukovica mogu biti 20 – 30 t/ha.

Ovaj luk ima blaži i aromatičniji okus od većine ostalih sorti luka, a i sazre pre. Ne preporučuje se dinstanje ili prženje jer ima tendenciju da postane gorak. Luk šalot je najbolje koristiti svež jer tako najviše dolazi do izražaja njegova aroma. Njegovi bliski srodnici su beli luk, praziluk, vlašac i kineski luk.
Koristi se u salatama i hladnim umacima npr.tartar umak.

Izvor:agroklub.rs

Luk šalot ili mali crni luk

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Crni luk spada među najrasprostranjenije povrtarske kulture koje služe za ishranu ljudi. To je dvogodišnja biljka koja.

Нарцис, украсна биљка коју од давнина користимо и за заштиту дворишта и воћњака. Време је да посадимо луковице цвећа које ће на пролеће “обојити” наше вртове.

Пре садње белог лука неопходно је обавити припрему земљишта, коју треба почети рано у јесен дубоким орањем на 25-35 цм.

Где и како чувати луковице преко лета, како се размножавају луковице, како се ваде луковице цвећа, зумбули и лале на крају цветања

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета