Sadnja luka ozimi ili prolećni rok sadnje

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Crni luk spada među najrasprostranjenije povrtarske kulture koje služe za ishranu ljudi. To je dvogodišnja biljka koja.

.Crni luk spada među najrasprostranjenije povrtarske kulture koje služe za ishranu ljudi. To je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini obrazuje glavicu.  Crni luk se gaji kao jednogodišnji, direktno iz semena, ili kao dvogodišnji, iz arpadžika. Otporan je na hladnoću i podnosi širok raspon temperature. Jako je važan izbor sortimenta.

Temperatura
Luk je dosta otporan prema niskim temperaturama, seme niče već na 3-5 °C, ali mu je optimalna temperatura za klijanje 15 °C. Ta se temperatura postiže pomoću stajnjaka koji prilikom svoje razgradnje oslobađa toplotu.

Voda
Luk sporo niče, potrebno ga je često zalivati.

Zemljište
Zemljište treba biti rastresito, humusno i provetreno, ako je peskovito potrebno je intenzivno navodnjavanje, pH 6-7, ne podnosi kisela zemljišta i ima velike zahteve prema osvetljenju.

Izbegavati setvu crnog luka na parceli gde je u prethodnih godina (3-4) gajen crni, beli luk ili praziluk. Sadi se u rano proleće kada vremenski uslovi dozvole da se zemljište pripremi. 

Sadnja luka ozimi ili prolećni rok sadnje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Vađenje crnog luka na vojvođanskim poljima posejanog jesenas je na izmaku.

Kod alergijske reakcije na hranu imuni sistem reaguje na hranu kao na materije koje su opasne za organizam. Alergijska reakcija na luk je veoma retka.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Postoje bolesti koje napadaju koren, list i gornji deo glavice

Prilikom planiranja bašte napravite uvek prostor za povrće koje može da ostane sveže mesecima nakon berbe. Evo i o kom povrću je reč.

Priroda nam je dala moćna sredstva da se borimo protiv mnogih bolnih stanja, te da jačamo organizam i štitimo ga od bolesti. Evo jednog jednostavnog recepta koji će omogućiti da ublažite kašalj i da se inhalirate.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета