Јесења садња белог лука

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Пре садње белог лука неопходно је обавити припрему земљишта, коју треба почети рано у јесен дубоким орањем на 25-35 цм.

Бели лук се ђубри комплексним минералним ђубривом НПК 15:15:15 које садржи сумпор у количини од око 700 кг/ха и то 2/3 ПК пре дубоког орања, а остатак пре предсетвене припреме земљишта и у прихрани.

Стајање воде на површини земљишта узрокује угинуће биљака. Не подноси директно ђубрење стајњаком, јер долази до продужетка вегетације и смањења квалитета.

Озими бели лук захтева много светла, па су за његово гајење погодна сунчанија плодна и дубока земљишта која добро држе влагу.

Узгаја се у плодореду и то након кромпира, купусњача, краставаца, салате, тиквица, шаргарепе и першуна. На исту површину може доћи тек након 3-4 године.

Садња белог лука
Сади се у октобру и користе се само добри и здрави чешњеви. Од крупнијих чешњева, уз једнаке услове, добију се квалитетнији приноси. Садња се обавља на дубину од 4 цм, а код гајења на гредицама размак између редова износи 15-20 цм, док је размак у реду 10 цм. Међутим, код садње је важно правилно посадити чешањ, и то врхом према горе. У противном, „наглавачке“ посађен чешањ теже или уопште не ниче.

Нега се састоји од плевљења, окопавања и прихране азотним ђубривом.

У пракси, по квадратном метру сади се око 50 чешњева или у просеку шест луковица.То значи да нам за површину од 100 квадратних метара треба око 15 кг садног материјала.

Вађење и сушење белог лука
Бели лук се вади када лишће пожути и када полегне 50% биљака, те није препоручљиво чекати да се зелена маса потпуно и осуши. Вади се мотиком, а на лаганим земљиштима руком или специјалним машинама. Након вађења се суши и то на пољу ако је суво и топло време. Распростире се у танким слојевима. Треба избегавати директну сунчеву светлост. Суши се 6-10 дана и након тога се слаже у складишта у танким слојевима. Затим се реже стабљика на 4-5 цм изнад луковице. Принос износи 10-20 т/ха и више. Чува се на сувом и ветровитом месту при температури од 0°Ц. Ако нема довољно ваздуха труне.

poljosfera

Јесења садња белог лука

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Veoma brzo, ovaj prirodni antibiotik, sanira posekotine i sprečava infekciju.

Stanovnici Srbije ove jeseni ponovo imaju mnogo problema sa smrdibubama koje koriste svaki otvor na prozoru ili vratima da uđu u kuću.

Sandal se spominje u istorijskim spisima već duže od 2000 godina. Ova vrsta se gaji te se sa njom trguje od davnih vremena, pridaje joj se veliki značaj zbog lekovitih svojstava koja poseduje i atraktivnog mirisa.

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što je pre moguće, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije.

Đumbir i beli luk kao najjači antioksidanti u jačanju imuniteta idealni su za hladne dane kada se treba odbraniti od svih virusa i bakterija.

Detoksikacija je vrlo bitan proces koji treba sprovesti s vremena na vreme. Recept koji predstavljamo je odličan u ove svrhe, ali budite pažljivi i pripremljeni napitak koristite samo dva puta godišnje!

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета