Rani spanać (Spinacia oleracea) tehnika gajenja i kalendarski prikaz radova

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Rani spanać se koristi kao varivo, salata i uspešno se zamrzava

Rani spanać se uzgaja zbog listova koji su bogati belančevinama, ugljenim hidratima, vitaminima B2, B6, C, E i U. Od minerala u spanaću se mogu naći značajne količine kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

Februar
- Početak perioda u kome je moguća predsetvena obrada zemljišta za gajenje ranog spanaća.
- Pred ranog setvu spanaća u zemljište se unose 2/3 planirane količine azotnog, 2/3 planirane količine fosfornog i 2/3 planirane količine kalijumovog đubriva.
- Ukoliko je planirana upotreba herbicida onda se pre setve u zemljište unosi herbicid. Mora se obratiti pažnja na trajnost i postojanost preparata u zemljištu da ne bi došlo do oštećenja gajenog useva.
- Početak perioda u kome je moguća setva ranog spanaća. Spanać se seje u redove sa sledećim razmacima: 30 cm razmaka između redova i 5-15 cm razmaka u samom redu. Prikaz setve spanaća u trake
 Spanać se takođe može sejati u trake, koje broje 4-6 reda, sa sledećim razmacima: 15 cm međurednog razmaka 5-15 cm u samom redu i 50-60 cm razmaka između traka. Dubina setve je 2-3 cm. Period setve prolećnog spanaća traje do početka aprila meseca i dospeva za oko 60 dana.
Mart

- Početak perioda u kome je moguća prihrana ranog spanaća. Prihrana se vrši sa 1/3 planirane količine azotnog, 1/3 planirane količine fosfornog i 1/3 planirane količine kalijumovog đubriva. Prihrana se vrši kada biljka uđe u stadijum intenzivnog porasta tj. kada je obrazovanje zelene mase najjače. Period prihrane može da potraje i do aprila meseca.
- Pre zatvaranja redova ili posle prihranjivanja neophodno je obaviti međurednu obradu putem kultiviranja ili okopavanja.
- Početak perioda u kome je moguć napad: marokanskog skakavca, italijanskog skakavca,rovca, velikog majskog gundelja, skočibuba (žičnjaka), peščara, blapsa, ozime sovice, ipsilon sovice, C. sovice, gama sovice, lisnih vaši, repine muve  i repinog buvača.
- Početak perioda u kome je moguća pojava plamenjače spanaća

Maj
- Početak perioda u kome je moguća berba ranog spanaća. Prolećni spanać se može brati ručno sa formiranih 5-6 listova i  to postepeno odsecanjem listova ostavljajući neozleđen centralni deo biljke i vršni pupoljak. Mehanizovano se spanać može brati kosačicom ili kombajnom.
Berba se vrši po suvom vremenu, s tim da se spanać mora odmah uklanjati sa sunca i već u roku od dva sata preraditi.  Pri dužem zadržavanju ubranog spanaća na suncu dolazi do
nitrata u nitrite i takav spanać se ne može koristiti za ishranu (posebno dece). Spanać se mora čuvati na temperaturi  1-5⁰C tri do četiri dana.
Oktobar
Početak perioda u kome je potrebno obaviti jesenju, duboku, obradu zemljišta. Oranje se vrši na dubinu 20-25 cm.

Spanać jako dobro reaguje na hraniva, pogotovu na azot. Navodnjava 2-4 puta tokom vegetacije sa 20-30 mm vode. U praksi se sistem kap po kap pokazao kao najbolji način navodnjavanja spanaća.

Izvor:ratarstvo.net

Rani spanać (Spinacia oleracea) tehnika gajenja i kalendarski prikaz radova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Oblasti sa najvećim učešćem gazdinstava koja navodnjavaju zemljište su Pčinjska, Nišavska i Zlatiborska

Izgradnja nove crpne stanice "Stari Banovci" sa potisnim cevovodom, u opštini Stara Pazova služiće za potrebe Ističnog Srema, a investicija je vredna 2,5 miliona evra.

Navodnjavanje u poljoprivredi je jedan od prvih uslova kvalitetne i uspešne proizvodnje. Iako navodnjavanje površina pod kukuruzom na našim prostorima ne predstavlja uobičajenu praksu, ono je moguće i isplativo.

Mnogi ratari su nezadovoljni ovogodišnjim rodom kukuruza koji je lošeg kvaliteta zbog visokih temperatura koje su bile dominantne. Ipak, jedan proizvođač je uz zanimljiv 'eksperiment' ostvario nikad bolje prinose.

Temperatura zemljišta i vazduha je najčešće klimatski faktor koji ima odlučujuću ulogu u određivanju pogodnosti uslova za gajenje vinove loze. Visoke temperature obično prati niska vlažnost zemljišta i vazduha što može posebno biti štetno za vinovu lozu.

Poljoprivrednici iz Vojvodine, njih 707, potpisali su danas ugovore za nabavku opreme za navodnjavanje u ukupnoj vrednosti od 714 miliona dinara, od čega je iz pokrajinskog budžeta obezbeđeno 370 miliona dinara subvencija. Realizacijom tih investicija u Vojvodini će se navodnjavati još preko 2.500 hektara oranica.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета