Tikvica vam cveta a nema ploda?Zašto se to dešava i kako ih zaštititi?

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kako to da su tikvice u vašoj bašti pune cvetova, ali nemaju plodova. Problem nije u štetočinama ili bolestima, već u pčelama i pticama, tačnije nedostatku istih.

Tikvica je samooprašujuća biljka, ali koja ima odvojene muške i ženske cvetove. Zahvaljujući „nekompletnoj” prirodi svojih cvetova, tikvica ne može da proizvede plod bez pomoći pčela, leptira, kolibrija ili dugih polinatora koji prenose polen i time stimulišu razvoj ploda.Uspešna oplodnja zavisi i od drugih faktora poput temperature vazduha, sunčeve svetlosti, hormona i zrelosti same biljke. Visoke dnevne temperature mogu uticati na kvalitet polena do te mere, da ga čak mogu učiniti  sterilnim. Obilne kiše ili preterano navodnjavanje, sa druge strane, mogu redukovati količinu raspoloživog polena.

Drugim rečima, za oplodnju je neophodan fizički kontakt muškog i ženskog dela cveta.

Formiranje cveća se odvija u zavojima: prvi muškarci, zatim žene, za svaki period potrebno vam je zalivanje. Naime, za žene je potrebno malo sušiti zemlju. Nije neophodno ponovo voditi tkanje, ako su listovi blago zamenjeni na suncu, u večernjim časovima će ponovo postati sveži. Upotreba hladne vode za navodnjavanje dovodi do pojave nekoliko ženskog cveća i puno neplodnih cvetova. Voda mora biti topla (od 16 ° C), zalivanje samo pod korenom, a 5-7 dana pre sečenja plodova, zalivanje treba zaustaviti.

Šanse za uspešno oprašivanje se povećavaju ukoliko se u bašti pojave pčele koje iz muških cvetova sakupljaju nektar i nose ga na svojim telima. Ono što je neophodno je da, noseći nektar na sebi, slete na otvoren ženski cvet tikvice i prenesu polen. U slučaju da nema dovoljno polena da se opraši ženski cvet, jajnik tog cveta ostaće neoplođen. To znači da je nekada potrebno da mnoštvo pčela sleti na isti ženski cvet prenoseći polen kako bi iz njega nastala tikvica. Ovo predstavlja razlog više da u baštu privučete što je moguće veći broj pčela uz pomoć biljaka bogatih nektarom.

Ipak, kada je aktivnost pčela smanjena, mnogi baštovani pribegavaju drugim metodama, a to je ručno oprašivanje cvetova tikvica.

Idealno vreme za ručno oprašivanje tikvica je jutro, odmah nakon otvaranja ženskih cvetova i na umerenoj temperaturi vazduha. Kao zgodan alat za oprašivanje može poslužiti i slikarska četkica kojom je potrebno zahvatiti polen iz prašnika i naneti ga na tučak. Da li je oprašivanje bilo uspešno, saznaćete u roku od dva do tri dana tako što će jajnik početi da bubri i da poпrima oblike pravog ploda.

Ukoliko ručno oprašivanje ipak ne da rezultata, zametak ploda koji vene je potrebno odstraniti sa biljke kako joj ne bi nepotrebno crpeo energiju i svojim truljenjem privlačio štetočine.

Izvor:bs.yellowbreadshorts.com

Tikvica vam cveta a nema ploda?Zašto se to dešava i kako ih zaštititi?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Postoje biljne vrste koje treba saditi uz paradajz, koje pored njega dobro uspevaju i koje samom paradajzu pomažu da bude jači i ima bolje i ukusnije plodove. Takođe, postoje i one kulture koje nikako ne treba gajiti uz paradajz.

Uskoro se očekuje početak setve krompira namenjenog za jesenju proizvodnju usled čega je potrebno sprovesti preventivne mere kako bi proizvodnja bila uspešna.

Najveće količine zelene salate iz Južnog Pomoravlja izvezu se u Poljsku i Rumuniju, a razlog tome je što je nema u dovoljnim količinama u zemljama u okruženju.

Svi oni koji se bave proizvodnjom u toku jeseni i zime u zaštićenim uslovima, nakon skidanja glavnog useva u plasteniku u ovom periodu, slobodne površine mogu iskoristiti za sadnju nekih kultura koje odlikuje kraći period vegetacije.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета