7 biljaka koje možete koristiti umesto duvana

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Dosta biljaka može biti bezbedno i što je još važnije, prijatno dok plamen tiho gori. Biljke koje ćemo ovde navesti su legalne i potpuno bezbedne za upotrebu.

Takođe su ne-halucinogene i ne izazivaju zavisnost - možda se baš tu krije razlog zašto nisu popularne? Ako sledite naša uputstva, moćiće te da uživate u ovim biljkama koje stvaraju gladak, ukusan dim i ispuštaju nežno, opuštajuće zujanje. Sve ove biljne sorte mogu se kupiti na pijaci ili u bilo kojoj dobro opremljenoj biljnoj ili poljoprivrednoj prodavnici. Takođe možete ih i sami uzgajati. 

Iako postoji veliki broj biljaka koje se mogu pušiti, one koje će mo navesti u nastavku su među najčešće korišćenim i lako se uzgajaju kod kuće. 

Mullein (Verbascum thapsus)

Biljna svojstva: Mullein ima dugu istoriju upotrebe kao tonik za pluća. Zapravo vam može pomoći da prestanete da kašljete kada ste prehlađeni.

Kvalitet pušenja: Dim je izuzetno lagan i blag, skoro kao vazduh za pušenje, i praktično bez ukusa.

Vrsta biljke: Ova dvogodišnja biljka naraste i do dva metra u širini, a cvetne stabljike narastu šest i više metara visine.

Kako se uzgaja: Za razliku od mnogih baštenski biljaka, ova biljka lepršavog lišća raste lako i direktno iz semena posađenog u vrtu ili bašti. Preferira sunčane lokacije i tlo koje je dobro drenirano i nemora da bude previše plodno. Kao sadnica zahteva malo navodnjavanja ali kada je uspostavljena biljka, izuzetno je otporna na sušu.


Skutelarija (Scutellaria spp.)


Biljna svojstva: Skutelarija proizvodi blagi smirujući efekat kada se puši.

Kvalitet pušenja: Ova biljka proizvodi osrednji dim, prilično neutralnog ukusa.

Tip biljke: Rasprostranjena i jako izdržljiva, raste oko 30-tak santimetara. Skutelarija može da izgleda jako atraktivno u vašem vrtu.

Kako se uzgaja: Setva se obavlja u proljeće i to u zatvorenom prostoru. Sadnice sadite na sunčanom ili delimično osenčenom mestu, sa bogatim tlom nakon što krene toplo vreme. Skutelarija zahteva jedno nedeljno navodnjavanje tokom suvih perioda. Svaku jesen isecite osušeno lišće i obnovite joj izgled.


Podbelj, lapuh, beli kopitnjak, konjsko kopito (Tussilago farfara)

Biljna svojstva: Podbelj je ekspektorans, pomaže oslobađanju gnoja iz pluća.

Kvalitet pušenja: Ova biljka poseduje lagan dim neutralnog ukusa, ali može izazvati oštar kašalj ako se koristi u visokim koncentracijama, pogotovu sa drugim mješavinama za pušenje.

Tip biljke: Ovaj 15-20 cm visoki pokrivač širi se podzemnim korenovima i formira široke kolonije pod optimalnim uslovima uzgoja.

Kako se uzgaja: Sušeno seme podbelja retko klija, ali zato „sveže“ seme raste izuzetno brzo, kao i ono kupljeno na pijaci ili poljuprivrednoj prodavnici. Bogato, vlažno tlo i lokacija u na punom suncu ili delimičnoj hladovini su preferirani uslovi za rast ove biljake.

Biljna svojstva: Ljudi u mnogim drevnim kulturama su pušili podbelj kako bi inspirisali živopisne snove. Ova biljka takođe proizvodi vrlo blagi psihotropni efekat dok ste budni.

Kvalitet pušenja: Ova biljka ima lagani dim sa prijatnim, pomalo slatkim ukusom.


Crni Pelen (Artemesia vulgaris)

Vrsta biljke: Crni Pelen je rasprostranjena izdržljiva biljka koja raste i do 2 metra visine.

Kako raste: Iako su semenke dostupne na pijaci, crni pelen je lakše začeti u saksiji ili presađivanjem semen iz već utvrđene sadnice. Jednom uspostavljena biljka Crni pelen uspijeva sa jako malo posvećene pažnje. Pažnja - može postati invazivna, posebno na vlažnim lokacijama. Osušene stabljike secite svake jeseni.

Uva ili medveđe grožđe (Arctostaphylos uva-ursi)

Biljna svojstva: Takođe poznata pod imenom Algonkuin kinnikinnick, ovu autohtonu biljku su vekovima u ceremonijalne svrhe pušila indijanska plemena. među njima je bila poznata kao kinnikinnick.

Kvalitet pušenja: Biljka Uva izbacuje dim osrednje gustine sa jakim zemljanim ukusom.

Vrsta biljke: Ova atraktivna drvenasta podloga, koja naraste oko šest centimetara, popularna je i kao dvorišna biljka a i slikari je vole za pejzaž.

Kako se uzgaja: Uvau je veoma teško razmnožavati semenom, tako da je najbolje nabaviti uzorke za saksiju iz matičnih biljaka ili od pijačog prodavca. Uva raste na punom suncu ili svetloj senci. Odlična drenaža je od suštinskog značaja. Uva je otporna na sušu i zahteva malo nege nakon uspostavljanja.


Mint (Mentha spp.)

Biljna svojstva: Koprive se prvenstveno koriste za dodavanje ukusa smešama za pušenje. Postoje mnoge sorte sa kojima treba eksperimentirati, uključujući metvicu (Mentha spicata) (na slici gore), metvicu paprike (Mentha piperita) i čokoladnu mentu (Mentha koja se koristi u proizvodnji čokolade). Bliske srodnice mente, uključujući melem limuna (aroma limuna) i yerba buena (slasni ukus mentola), takođe su često uključene u smeše za pušenje.

Kvalitet pušenja: Razlikuje se od vrste.

Vrsta biljke: Ove zeljaste trajnice se rapidno šire i formiraju jake kolonije pod optimalnim uslovima uzgoja.

Kako se uzgaja: Koprive se lakše uspostavljaju iz saksija ili presađivanjem grozda sa uspostavljene biljke, nego iz semenki. Delimično sunce i bogata, vlažna zemlja su povoljni uslovi za uzgoj. Koprive mogu postati invazivne u bašti, posebno u vlažnim predelima, pa ćete ih možda morati ograničiti na saksiju. Osušene stabljike secite svake jeseni.


Salvia (Salvia spp.)

Biljna svojstva: Salvia se prvenstveno koristi za dodavanje ukusa mešavinama za pušenje. Postoje mnoge sorte sa kojima treba eksperimentirati, uključujući belu salviu (Salvia apiana), crnu salviu (Salvia mellifera) i salviu ananasa (Salvia elegans) (na slici gore). Oprez: Jedna vrsta, Salvia divinorum, ima snažna psihotropna svojstva i nezakonita je u mnogim državama 

Kvalitet pušenja: Razlikuje se od vrste.

Vrsta biljke: Većina salvia su žbunaste višegodišnje biljke, koje mogu da narastu i malo više od metra.

Kako se uzgaja: Uslovi za uzgoj variraju u zavisnosti od vrstae, ali većina salvia više voli sunčane i suve uslove. Smanjite im obim za oko 50 procenata svake jeseni.

Kako napraviti svoju vlastitu biljnu mešavinu za pušenje

Mešavine za pušenje uglavnom su stvar ličnog ukusa i sklonosti - eksperimentišite sa različitim kombinacijama biljaka da biste videli šta vam najviše odgovara - ali evo nekih osnova za početak.

Berite sveže, mlado lišće, idealno ujutro nakon što rosa ispari.

Osušite lišće polako u zatvorenom prostoru - pokušajte da ih vežete u snopove sa plafona ili ih raširite na prozoru. Ne sušite ih brzo u rerni, jer želite da listovi zadrže malo vlage za glatki dim. Jednom kada se osuše, ručno drobite listove do jednolike konzistencije.


Kombinujte prema smernicama ispod:


Mullein je idealna "baza" za pravljenje smese za pušenje, zato što poseduje lagan i gladak dim. Trebalo bi da formira oko 50 odsto smeše.

Zatim dodajte još nekoliko biljaka za „telo“ mešavine. Dodajte malo koprive ako vam pluća iritiraju od česte upotrebe duvana. U kombinaciji, ovo bilje bi trebalo da čini oko 40 procenata smeše.

Koristite aromatično bilje, poput mente i žalfije, za poslednjih 10 procenata mešavine.

Ako je mešavina previše oštra kada je pušite, pokušajte da prskate osušeno bilje sprejem za vodu da biste ponovo uneli vlagu.

Mešavine za pušenje čuvajte u staklenim posudama ili plastičnim vrećicama za ponovno zatvaranje.

Redakcija Agroinfa.rs

7 biljaka koje možete koristiti umesto duvana

Komentari

  • Od Milan
  • 2023-01-04 16:11:54

da li mogu da se puse osuseni listovi plucnjaka? gde nabaviti salviu divinorum? mogu li da se puse koprive koje zare? moze li mrtva kopriva da se pusi?

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao prošle i ove godine duvan u Mačvi je pre berača obrala suša, pa proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog.

Kompanija Japan Tobacco International (JTI), donirala je četiri drona i prateću opremu Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Poput mnogih kultura ove godine, rod duvana je takođe podbacio zbog visokih temperatura i jakih suša. Troškovi su visoki, a uzgajivači ove kulture kažu da ne pamte lošiju godinu.

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju 2021. godine, u odnosu na april 2021. godine, u proseku su povećane za 0,5%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета