Rod duvana manji za 40 odsto zbog suše, troškovi berbe po hektaru prelaze 1.500 evra

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Poput mnogih kultura ove godine, rod duvana je takođe podbacio zbog visokih temperatura i jakih suša. Troškovi su visoki, a uzgajivači ove kulture kažu da ne pamte lošiju godinu.

Berba duvana u Mačvi je u punom jeku, a proizvođači ističu da ne pamte lošiju godinu i procenjuju da će ovogodišnji rod biti lakši za 30 do 40 odsto. Osim skupe radne snage, veći su troškovi goriva, poskupela su drva i pelet koji se koriste za sušenje, a najveća nepoznanica je u koju klasu će otkupljivači svrstati osušeni duvan.

Proizvođači iz sela Uzveća objašnjavaju da su na smanjen rod i kvalitet najviše uticale vremenske prilike i da će očekivana zarada biti upola manja. Najpre je, kažu, kasnila sadnja, zatim su visoke temperature za vreme vegetacije onemogućile da biljke dovoljno porastu i razviju se, a listovi su ostali tanki i bez težine. Na kraju svega, kasnije je počela i berba.

Pojedini proizvođači su uspeli da navodnjavanjem "održe u životu" svoje zasade, ali kada su biljke narasle više nisu mogli da ih zalivaju, pa su se ispekle na tropskim temperaturama. Duvandžije se nadaju da će malo kiše i svežije vreme poslednjih dana bar malo doprineti da se duvan "oporavi".

- Berba je počela malo kasnije, početkom avgusta i sve što je do sada ubrano i osušeno je ispod uobičajenih količina i očekivanog kvaliteta. Biljkama treba kiše da napune listove i bar donekle da se ublaži ova propast - kažu u Uzveću.

Dodatni problem pravi i manjak radne snage, naročito kvalitetnih berača. Samo u Uzveću sezonu berbe duvana spasiće oko 150 sezonaca sa juga Srbije, iz Bujanovca, Preševa i Vranja pošto u selu i okolini nema dovoljno radnika. Zbog toga su troškovi radne snage iz godine u godinu sve veća stavka u rashodima. Pojedinci mogu da zarade 350 dinara po satu, a organizovane ekipe ugovaraju cenu po napunjenoj sušari, pa svi rashodi radne snage u tom slučaju iznose između 30 i 35.000 dinara.

Osim skupe radne snage, veći su troškovi goriva, poskupela su drva i pelet koji se koriste za sušenje, a najveća nepoznanica je u koju klasu će otkupljivači svrstati osušeni duvan. Od toga zavisi otkupna cena, a zbog svih nevolja koje su ih snašle, poljoprivrednici već sada strahuju od konačnog bilansa. Troškovi berbe po hektaru sada premašuju 1.500 evra.

Agroinfo.rs/telegraf.rs

Rod duvana manji za 40 odsto zbog suše, troškovi berbe po hektaru prelaze 1.500 evra

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao prošle i ove godine duvan u Mačvi je pre berača obrala suša, pa proizvođači procenjuju da će rod biti manji u proseku za 40 odsto od očekivanog.

Kompanija Japan Tobacco International (JTI), donirala je četiri drona i prateću opremu Fitosanitarnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, koje će inspektori koristiti za suzbijanje nelegalne proizvodnje duvana, kao i za druge poslove iz svoje nadležnosti.

Poljoprivreda i prehrambena industrija Srbija ostvarili su za šest meseci ove godine ukupnu spoljnotrgovinsku razmenu vrednu gotovo 3,1 milijardu evra što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u maju 2021. godine, u odnosu na april 2021. godine, u proseku su povećane za 0,5%, objavio je Republički zavod za statistiku.

Dosta biljaka može biti bezbedno i što je još važnije, prijatno dok plamen tiho gori. Biljke koje ćemo ovde navesti su legalne i potpuno bezbedne za upotrebu.

Дуван се добро прилагођава клими и земљишту, али се према условима гајења мењају његова морфолошка својства. Слабији дуван садржи мање од 1 % никотина, средње јак између 1 и 2 %, а јак више од 2 %. Добар дуван не би смео имати више од 8 % беланчевина јер због њих слабије изгара, неугодног је мириса, горког укуса и подражава кашаљ.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета