Agroinfo savet: Pravilno skladištenje zrna kukuruza i pšenice nakon žetve

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nakon žetve, pravilno skladištenje zrna kukuruza i pšenice je veoma važno kako bi se očuvao njihov kvalitet, te ostvarila visoka tržišna vrednost i upotrebljivost. Evo korisnih saveta kako obaviti čitav proces.

Pravilno čuvanje pšenice i kukuruza podrazumeva obezbeđenje adekvatnih uslova skladištenja kako bi se očuvao kvalitet zrna i njegova korisna svojstva.

Na samom početku, ovo podrazumeva obezbeđivanje provetravanja prostorije za skladištenje kako bi se onemogućilo stvaranje mikroorganizama i kako bi se suzbili štetni insekti. Ove štetočine koje se javljaju u toku skladištenja su glavni uzročnici propadanja zrna, a štete mogu iznositi i do 10 odsto. Naravno, podrazumeva se da se prostor pre unošenja zrna očisti i dezinfikuje kako bi se smanjile mogućnosti pojave štetočina.

Najznačajnije skladišne štetočine 

Kao najznačajnije štetočine u ovom procesu javljaju se žitni moljac, žitni žižak, žižak pirinča i kestenjasti brašnar. One nanose štetu kukuruzu i pšenici, ali mogu predstavljati problem i drugoj uskladištenoj robi. Osim pomenutog čišćenja i dezinfekcije, nakon skladištenja je neophodno obaviti i direktno tretiranje semena protiv ovih štetočina sredstvima registrovanim za ove namene.

Ukoliko treba da skladištite rod pšenice i kukuruza, obavezno se držite opisanih koraka kako ne biste imali gubitke. U poljoprivrednoj apoteci se raspitajte o sredstvima koja su namenjena suzbijanju navedenih štetočina i postupite po propisanom uputsvu. Ukoliko ste skladište tretirali i pre unetog zrna, a potom ste izvršili i njegovo direktno tretiranje, period zaštite će biti duži. 

Agroinfo.rs

Agroinfo savet: Pravilno skladištenje zrna kukuruza i pšenice nakon žetve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Voće i povrće je izuzetno važno za dobro zdravlje, ali postoje vrste koje nikako ne bi trebalo konzumirati, jer značajno mogu naštetiti imunitetu.

Ovas je jedna od najzdravijih žitarica i mnogi koriste ovsenu kašu da bi na zdrav način započeli dan. Međutim, da li je to zaista tako?

Stiže nam sezona slava, a pred nama su i drugi brojni praznici, pa se može desiti da preteramo sa alkoholom. U tom slučaju, napravite napitak koji će vas potpuno oporaviti za samo par sati.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета