Crno i šuplje srce česte su bolesti krompira. Navodimo vam simptome kao i mere zaštite

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Visoke temeperature tokom jula, avgusta i delom septembra mogu usloviti dve najznačajnije bolesti kod krompira a to su šuplje srce i crno srce.

Morate voite računa o trasportu, skladištenju i mogućim povredama krtola da bi ste ove pojave sprecili. Spolja na krtolama ne uočavaju se nikakve promene. U retkim slučajevima može doći do pojave ružičastih ili crnih vlažnih mrlja na površini krtola. Karakterističan simptom unutar krtole je potamnjivanje tkiva – sivocrno do mastilocrno boje. Ovakva boja je uglavnom ograničena na centar (srce) krtole, ali se u nekim slučajevima može proširiti do pokožice. Do pojave crnog srca dolazi kada izvor kiseonika za potrebe unutrašnjih tkiva koristi brže nego što je mogućnost dotoka kiseonika. Uslovi koji mogu uticati na pojavu crnog srca mogu se javiti prilikom poplavljivanja polja ili kada je temperatura zemljišta ekstremno visoka, u skladištu kada je loša ventilacija,u transportu kada se krtole pregrejavaju, ili u uslovima  produženog skladištenja na temperaturama oko 0 0C. Pojava crnog srca se može pojaviti kada su krtole izložene temperaturi 41-43 0C u trajanju od 2 sata.

Mere zaštite:
- Prilikom skladištenja izbegavati visoke temperature i obezbediti dobru ventilaciju;
- Prilikom transporta ne dozvoliti porast temperature iznad 16-21C;
- Ne skladirati krompir u gomile visine preko 2 metra ako nema dobre aeracije;
- Tokom vađenja krompira uklanjati krtole što većom brzinom iz toplih, lakih zemljišta i
- Uklanjati krtole krompira sa zemljišta odmah, ukoliko se vađenje krompira obavlja pri toplom vremenu.

Početni simptomi se uspoljavaju u vidu malih pega braon boje bliže centru krtole. Vremenom ove pege se povećavaju i postaju šupljine. Veličina ovih šupljina varira i uglavnom se od centralne šupljine pojavljuju pukotine. Oko ivice šupljine nalazi se tkivo koje je u početku rozikasto, a kasnije postaje braon boje. Smatra se da ova promena na krtolama krompira nastaje usled uslova koji prouzrokuju veoma intenzivan rast i razvoj.  Veoma visoke temperature tokom razvoja, skladištenja ili transporta ili pak povrede koje nastaju prilikom hlađenja krtola, mogu prouzrokovati pojavu šupnjeg srca kod krompira.

Mere zaštite:
- Sprečavati nagli i nejednak porast krtola;
- Praktikovati uništavanje cime na vreme da bi se sprečio prekomeran porast ktrola;
- Krtole vaditi po potpunom uništavanju, da bi se smanjilo vreme izlaganja visokim temperaturama do kojih može doći u tom periodu;
- Primenjivati adekvatne količine đubriva i vode za zalivanje useva i
- Tokom skladištenja i transporta omogućiti odgovarajuću cirkulaciju vazduha koja sprečava pojavu visokih temperatura

Izvor:agromedija.rs

Crno i šuplje srce česte su bolesti krompira. Navodimo vam simptome kao i mere zaštite

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Biće parcela na kojima uopšte neće biti prinosa. Od dana setve do današnjeg dana krompir pliva u vodi.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

U zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, zasadi bresaka se na području Srbije nalaze u fazi - cvetovi se smežuravaju: većina latica opada do faze kraj cvetanja: sve latice opale, javljaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета