Како се гаји уљана тиква голица

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Многима је непознато али уљана тиква голица се углавном гаји због свог семена, које је богато уљем и меснатог дела плода.

Ова тиква има бројне квалитете и њена употреба може бити вишеструка. Семе се најчешће користи за производњу уља. Плод у свежем стању се употребљава за исхрану стоке, а у комбинацији са кукурузом може да се направи силажа. Такође, ова тиква може да се заорава у циљу побољшања квалитета земљишта. Зато је корисно да је имате на свом имању.
Семе уљане тикве голице није обложено чврстом љуском, отуда и назив за ову форму тикве. Уљана тиква-голица је погоднија сировина за добијање уља од оне са љуском. У семену се поред уља налазе минерали и витамини од којих је најзаступљенији витамин Е. Уље се из семена добија поступком хладног цеђења помоћу преса. Уље се користи у исхрани као уље за салате и у фармацеутској индустрији. У процесу производње хладно цеђеног уља из ове уљарице настаје јединствено брашно од семена тикве голице које има више протеина него телеће месо.

Услови за гајење тикве голице
За гајење уљане тикве се бирају структурна и плодна земљишта. Она слабо успева на тешким, хладним, подводним и киселим земљиштима. На истој парцели се може гајити тек после 4 године. Уљана тиква има врло развијен коренов систем па захтева да земљиште у зони корена буде растресито. Јесење орање треба обавити на дубину од 35 цм. Предсетвена припрема земљишта се обавља у неколико наврата до момента сетве да би земљиште било квалитетно припремљено за полагање семена.

Сетва се обавља крајем априла почетком маја, када се температура земљишта устали изнад 12 степени. Тиква се обично сеје из расада (доста ређе, на мањим површинама или за попуњавање празних места), ручно мотиком (са наклијалим семеном) и пнеуматским сејалицама.

Сетва пнеуматским сејалицама се обавља на међуредни размак од 140 цм ред од реда и размак у реду од 60 до 70 цм. Пожељан склоп у берби је око 10.000 биљака по ха. До коначног склопа се долази проређивањем биљака у фази 3 до 4 листа. За сетву се користи сортно декларисано семе високог процента клијавости и енергије клијања. Сетва се обавља плитко на дубину од 3 до 5 цм а на песковитим земљиштима на дубину од 4 до 6 цм.
Као својеврстан прелаз између међуусева и чистог усева на сваких 5-6 м, дуж целе парцеле, препоручује се усејавање 1-2 реда кукуруза. Ови редови кукуруза обезбеђују специфичну микроклиму за тикву, а истовремено служе и као ветрозаштитни појас. Није занемарљив ни принос кукуруза са ових редова јер ће биљке, захваљујући великом простору, развијати крупне клипове.

Заштита уљане тикве голице
Нега усева уљане тикве голице састоји се од међуредне обраде, а по потреби и окопавања, све док лозе не прекрију земљу. Постоје хербициди који могу да се користе за заштиту уљане тикве голице од корова, али се хемијска заштита од корова не уклапа у концепт производње, без употребе хемикалија.

С обзиром на велику лисну масу уљана тиква голица у другом делу вегетације успешно потискује већину корова. Имајући у виду да се уљана тиква у принципу не третира никаквим пестицидима, тиме су задовољени принципи органске производње и без остатака хемикалија.

Рачуна се да се од 2 кг влажног семена добија 1 кг сувог семена, осушеног до ваздушно сувог стања, тј. на 7-8 % влажности.

Профитабилност гајења тикве голице
Уљана тиква-голица карактерише се релативно малим приносом семена и уља по јединици површине, али је њено гајење профитабилно због високе цене нерафинисаног тиквиног уља. Дакле, мањи принос уља је адекватно компензиран вишом ценом тиквиног уља у поређењу са осталим нерафинисаним уљима.

 

 Izvor: agromedija.rs

Миленко Ђурић, саветодавац за ратарство

Како се гаји уљана тиква голица

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bundeva (ili tikva, ludaja, misirača, dulek) je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva (Cucurbitaceae), čiji se krupni plodovi koriste u ljudskoj ishrani, a semena i u fitoterapiji.

Poznata je pod različitim nazivima: tikva sudovnjača, tikva zmijača, kineska tikva, vijetnamska tikva, indijski krastavac.

RADOVAN Stojanović, poljoprivrednik iz Donjeg Vidova, proizveo je u svojoj bašti nekoliko džinovskih tikava, od kojih najveća teži osamdesetak kilograma!

Луфа, позната је и као копнени сунђер, има фину структуру која се користи за пилинг, масажу, као сунђер за купање, а може се ставити и у сапун. Такође, користи се и у прехрани као остале тиквице, а може се конзумирати попут краставаца.

Већина пољопривредника различите културе сади одвојено. Јасно одвајање врста можда је продукт тежње човека ка реду и контроли. Природа се према биљкама односи другачијим принципима, па неке биљке могу заједно да се развијају.

Ова тиква се код нас зове "Тиква шећерка". У нашој земљи јој се не придаје толики значај, мада би требало да заузме значајније место. Потиче из Централне Америке и одатле је проширена даље по свету, зато боље успева у топлијим крајевима.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета