Крупник , Динкел или Пир

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Крупник, Динкел или Пир је једна од најстаријих познатих врста житарица, помиње се чак и у Старом завету (Излазак 9, 32 и Езехиел 4,9). Потиче из Азије. Будући да успева на већим висинама, почетком овог века почео се узгајати и на Алпима (у Немачкој, Аустрији и Швајцарској).

Веома је сличан пшеници, тако да се и састав његових хранљивих материја у табелама израчунава из пшенице, зависно о пореклу и начину узгоја. Да би га човек могао користити за исхрану, мора се ољуштити, као и јечам, тако да једном ољуштено зрно више не може да проклија.

 Крупник је веома отпорно зрно и не захтева вештачка ђубрива или инсектициде, а уз то, тврда љуска штити зрно од ваздушних загађења па је погодан за биолошки узгој.

 Од крупника се могу припремати различита јела, а може се пећи и посебан хлеб, који је, међутим, пуно бољи ако се комбинује и са брашнима других житарица.Сматра се да је то храњивији и вреднији хлеб од пшеничног.

 Занимљиво је да неки болесници који су алергични на глутен из осталих житарица подносе крупниково брашно, иако и оно садржи једну слабију врсту глутена. Осим тога, људи који су алергични на остале компоненте пшенице такође понекад толеришу крупник, но, у том случају треба пазити да се користи чиста култура крупника.

Зрно крупника садржи вредне аминокиселине у одличном саставу, угљене хидрате, масти, витамине В групе и витамин Е и К, те многобројне минерале (гвожђе, фосфор, калцијум, магнезијум, и многе друге).

 Ова је житарица лако сварљива, тако да је добра за исхрану болесника и реконвалесцента, те за исхрану деце и старијих особа.

Izbor:zdravasrbija.com

Крупник , Динкел или Пир

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета