Кукуруз шећерац у органској производњи, погодан за баште

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Кукуруз шећерац користимо за исхрану људи. У зрну овог кукуруза је повећан садржај шећера, па га зовемо и слатки кукуруз.

Као последица рецесивног гена који је присутан у хибридима кукуруза транформација шећера у скроб је максимално успорена.

Кукуруз шећерац је богат витамина А, Б, Е и садржи много минерала, а у зрну су присутни и антиоксиданси.
Можемо га конзумирати и без кувања, чак и одмах након бербе. Такође, користимо га након конзервирања или замрзавања. И увек је веома укусан.
Можемо га гајити и у башти и користити као свежу намирницу за салате.
Какве су могућности производње кукуруза шећерца по органским принципима.

Кукуруз шећерац органски
Овај кукуруз је зрнасти усев који није сродник ниједног усева који се иначе гаји у башти.
Шећерац је полуотпоран и лак за гајење лети, али лошије успева ако је година хладна и влажна.
Достиже висину од 1,7 м и свака биљка формира један до два клипа.

Ако се конзумира неколико минута после брања, укус не може да се пореди ни са једним који може да се купи у продавници

Од сејања до бербе 10-15 недеља
Свеже зрно традиционалног кукуруза шећерца садржи угљене хидрате у облику шећера, а не скроба. Кад се клип убере, шећер се претвара у скроб и због тога шећерац треба конзумирати убрзо након брања.

Изузетно слатке сорте мање су отпорне од традиционалног шећерца.Изузетно слатке сорте не треба мешати с обичним јер се слаткоћа губи кад се биљке међусобно опраше.

Мини клипови шећерца
Мини шећерац се добија сађењем одабраних раних сорти на малом растојању.

Сади се на топлом, заклоњеном, сунчаном и влажном земљишту.
Може се гајити у заштићеном простору. Мини шећерац може да се гаји у саксијама.
Минимална температура за клијање је 10 ºЦ.
Семе кукуруза шећерца треба да клија у топлим условима да би се биљке лепо развијале.

У заштићеном простору се сеје у априлу.

Кукуруз шећерац не подноси да му се помера корен и стога саднице треба гајити у посудама за почетно гајење или биоразградивим тубама. Пре пресађивања потребно је прилагодити биљке условима средине. Сађење кроз црну фолију убрзаће раст.
На отвореном сетва семена директно у земљиште, по потреби загрејано испод звона или црне фолије. Ставити 2–3 семенке у једну рупу на дубину од 2,5 до 4 цм. Проредити остављајући по један поник.
Кукуруз шећерац се опрашује путем ветра и стога га треба садити у кућице остављајући 35 цм растојања између биљака.
За мини шећерац остављати 15 цм, или гајити 4 биљке у саксији дубине 30 цм. Изузетно слатке сорте садити барем 8 м даље од осталих како би се избегло међусобно опрашивање.

Проблеми који се јављају у производњи су: мишеви, птице, пужеви голаћи, кукурузна совица, кукурузни пламенац.
Кукуруз је зрео кад свила поприми смеђу боју. Када се палцем притисне зрно кукуруза и појави е млечни сок значи да је зрео. Мини кукуруз треба брати када клипови достигну величину од 7 цм.

Izvor:poljosfera.rs

Кукуруз шећерац у органској производњи, погодан за баште

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na nadmorskoj visini većoj od 1.000 metara, na planinskom visu, uz pašnjake i njive smestili se se i zasadi od pola hektara na kojoj Aleksandar Krstić gaji cveklu i to na organski način. Ovu biljku zbog velikog sadržaja vitamina i minerala nazivaju još i kraljicom među povrćem, ali uprskos njenim brojnim blagodetima ovaj domaćin iz sela Vraneša jedan je od retkih proizvođača cvekle u Srbiji.

Pšenicu i druge useve ugrožava trenutni nedostatak vlage što usporava rast biljaka, ali iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije kažu da stanje još uvek nije alarmantno.

Opština Nova Crnja za potrebe subvencionisanja poljoprivrede je obezbedila 3 miliona dinara, dok će najviše sredstava (1,6 miliona dinara) biti izdvojeno za ratarstvo, dok je za voćarstvo i vinogradarstvo, povrtarstvo i cvećarstvo izdvojeno million dinara. Za unapređenje pčelarstva predviđeno je 400 hiljada dinara.

Površine pod suncokretom u Braničevskom okrugu se stalno povećavaju, a dobra zarada je razlog zbog kog poljoprivrednici idu u ovom smeru.

S obzirom na to da bi zbgo ratnog stanja površine pod suncokretom u Ukrajini mogle da padnu na najniži nivo u poslednjih 13 godina, postavlja se pitanje da li ratari kod nas mogu da povećaju površine pod ovom uljaricom i iskoriste dobru cenu.

Ne računajući setvu šećerne repe koja je već počela, setva ostalih primarnih poljoprivrednih kultura bi trebalo da počne u aprilu. Sve oči su uprte u poljoprivrednike od kojih se očekuje da posao obave valjano, kako bi u žetvi imali što bolje prinose i tako obezbedili dovoljno hrane za domaće potrebe i za izvoz.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета