Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Сматра се да порекло води од коровске биљке Secale anatolicum, чије је култивисање почело у југозападној Азији. У источну Европу стигла је тек у бронзаном добу.

Раж је посебно богата манганом, селеном, калијумом, фосфором, магнезијумом, гвожђем и цинком. Садржи и витамине Б комплекса, као и витамин Е. Има релативно мало глутена, што је значајно за оне који су благо осетљиви на овај састојак.Ова житарица која је по својој морфолошкој грађи и саставу најсличнија пшеници и обилује квалитетним витаминима и минералима.


 Раж садржи мањи проценат скроба од пшенице и има нижи гликемијски индекс, па је посебно погодна за исхрану дијабетичара. Ражани хлеб се обично препоручује за исхрану дијебатичара.

Као и остале житарице богата је биљним влакнима чија корисна својства се огледају у регулацији пробаве, стабилизацији шећера и позитивном утицају на смањење холестерола.Као и друге интегралне житарице, раж садржи биљне лигнане, који се у цревима помоћу цревних бактерија конвертују у лигнане сисара, а за њих, посебно за један познат као ентеролактин, сматра се да штите од рака дојке и неких других облика рака којима је узрок превасходно хормонски, као и од срчаних обољења.

Раж се одлично комбинује са осталим житарицама али и махунаркама.

Сто грама ражи садржи: 344 кcal, 10 g беланчевина, 6,5 g масти и 56 g угљ. хид.

Izbor:zdravasrbija.com

Раж

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета