Sastrica: Biljka potisnuta sa naših njiva a može biti dodatak ljudskoj i životinjskoj ishrani

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Sastrica (Lathyrus sativus L.) je jednogodišnja biljna vrsta iz familije leguminoza (Fabaceae). Ova biljna vrsta je prvo počela da se uzgaja na Balkanskom poluostrvu, a danas je potpuno potisnuta sa naših njiva.

Ovo je jednogodišnja zeljasta biljka koja jako dobro podnosi sušu. Vegetacioni period je 80-110 dana, a uspeva na plodnim, dubokim zemljištima, kao i na nešto lakšim. Predstavlja izuzetan predusev ozimoj pšenici i obavezno se gaji u plodoredu. Boja cveta može biti roze, bela, svetlo plava, crvena ili ljubičasta. U narodnu je poznata i pod imenima kao što su hercegovački grah, jari grah, sekirica, plavi grašak i indijski grašak.

Seme sastrice je slično semenu sočiva po hemijskom sastavu. Koristi se u ljudskoj ishrani , za pravljenje raznih jela, a raskuvava se kao pasulj. Brašno ove biljne vrste se koristi za proizvodnju raznih peciva. Seme je relativno krupno, nepravilnog oblika 4-8 mm. Jestivo je samo u manjim količinama. U suprotnom, usled stalne i obilne konzumacije sirovog semena ili čistog brašna, može doći do trovanja i bolesti koja izaziva paralizu donjih ekstremiteta, kako kod ljudi, tako i kod životinja.

Takođe, od sastrice se pravi kvalitetna koncentrovana stočna hrana. Zelena masa i seno su kvalitetna kabasta stočna hrana, a slama i pleva se mogu uspešno koristiti u ishrani preživara.

Korisna svojstva semena sastrice

Seme ove biljne vrste je vrlo bogato mineralima (P, Mg, Fe, Zn, K, Ca), proteinima (25-33%) i aminokiselinama (histidin, leucin, valin, izoleucin, glutaminska i asparaginska kiselina). U ljudskoj ishrani se može koristiti kao varivo, kao dodatak salatama i u obliku brašna koje se sa drugim vrstama brašna meša u veoma malim količinama.

Agroinfo.rs 

 

Sastrica: Biljka potisnuta sa naših njiva a može biti dodatak ljudskoj i životinjskoj ishrani

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede otpočelo je izradu nacrta zakona kojim se uvodi sistem provera celog lanca proizvodnje hrane u zemlji, po principu – od njive do trpeze, kao i sistem kontrola hrane iz uvoza.

Poljoprivredna inspekcija nastavlja intenzivne kontrole u cilju zaštite potrošača i pružanja visokog nivoa bezbednosti hrane na tržištu Srbije.

Dok se mnogi raduju prvim kilogramima domaćih trešanja na proleće, ovogodišnja sezona je ponovo otvorila večito pitanje — zašto nas ovo ukusno voće košta koliko i luksuzni desert u restoranu?

Pod organskom proizvodnjom u Srbiji nalazi se svega dva odsto lekovitog bilja, zbog čega bi u budućnosti trebalo raditi na razvoju tog sektora, izjavila je danas posebna savetnica ministra poljoprivrede Tatjana Brankov na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Poziv mlekara i stočara nadležnim državnih organima na razgovor, zbog, kako su naveli, „neodrživog stanja u poljoprivredi“ za sada je okončan porukom da “Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ostaje otvoreno za saradnju i dijalog sa poljoprivrednim udruženjima“, ali da će udruženja morati da „pokažu svoju reprezentativnost na transparentan način“, ne navodeći na šta su tačno mislili

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pojačalo je tokom maja nadzor i kontrolu prometa hrane životinjskog porekla.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета