foto: pixabay

foto: pixabay

Mere suzbijanja podrazumevaju preventivne i direktne mere

Kukuruz se u Srbiji gaji na velikim površinama a jedna od najznačajnijih agrotehničkih mera u tehnologiji gajenja jeste suzbijanje korova.

Kako navode stručnjaci u usevu kukuruza zastupljeno je oko 150 korovskih vrsta, a među najzastupljenijima su: pepeljuga - Chenopodium album; poponac - Convolvulus arvensis, običan štir - Amarantus retrofexus; palamida - Cirsium arvense; zubača - Cynodon dactilon; muhar - Panicum crus-galli i divlji sirak - Sorghum halpense.
dip.ing Milena Dražić savetnik PSSS-a iz Valeva kće: “Mere suzbijanja korova podrazumevaju preventivne i direktne mere. Preventivne mere su: setva čistog semena, sprečavanje širenja korovskih biljaka stajskim đubrivom i kompostom, ispravan postupak sa biljnim otpacima, uništavanje korovskih vrsta na neproizvodnim parcelama, održavanje čistoće nepoljoprivrednih površina”.
Ona dalje ističe da veliki značaj imaju agrotehničke mere koje obuhvataju osnovnu i dopunsku obradu zemljišta, međurednu kultivaciju, zaoravanje strništa i pravilan plodored, dodajući da hemijske mere podrazumevaju upotrebu herbicida, i to:“Korovske vrste u kukuruzu treba suzbijati posle setve, pre i posle nicanja useva - korektivni tretman. Posle setve, a pre nicanja primenjuju se herbicidi, a posle nicanja useva vrši se suzbijanje širokolisnih korovskih vrsta.  Jednogodišnji i višegodišnji širokolisni korovi suzbijaju se herbicidima na bazi a.m. 2,4 D, dikamba ili a.m. bentazon kada je kukuruz u fazi 2-5 listova. Jednogodišnji i višegodišnji uskolisni i širokolisni korovi suzbijaju se herbicidima na bazi a.m. nikosulforon + a.m. bentazon ili a.m. dikamba kada je kukuruz u fazi 2-5 listova”.

 

Izvor:boljazemlja.com
 

Suzbijanje korova u kukuruzu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

S obzirom na to da su u usevima strnih žita primetni korovi, preporuke su da proizvođači, čim to vremenski uslovi dozvole, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije korova prema gajenim biljkama.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Podmlađivanje zasada je agrotehnička mera koja se obavlja kod autohtonih sorti koje su u procesu izumiranja. Asanacija se retko primenjuje u intenzivnoj proizvodnji jabuke, a često u ekstenzivnoj.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

Klimatske promene prave sve veće probleme i izazove u sektoru poljoprivrede, pa zbog toga do izražaja dolazi primenjena agrotehnika.

Mera koja je vrlo važna i koja se mora obaviti uspešno nakon žetve strnih žita je uništavanje korova. Na taj način smanjuje se brojnost korova za naredni usev koji je najčešće okopavina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета