Korovi na strništu i njihovo uništavanje nakon žetve

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Mera koja je vrlo važna i koja se mora obaviti uspešno nakon žetve strnih žita je uništavanje korova. Na taj način smanjuje se brojnost korova za naredni usev koji je najčešće okopavina.

Korove je potrebno uništiti jer njihovo prisustvo otežava obradu zemljišta, ali je i konkurencija gajenim biljkama u hrani, odnosno u mineralnim materijama i vodi, otežavajući njihov pravilan razvoj.

Najčešći korovi prisutni na strništu su palamida, divlji sirak, poponac, a na području Kolubarskog okruga zastupljena je i opasna korovska vrsta ambrozija.

Korovi na strništu se ne uništavaju odmah posle žetve. Najpre je potrebno ukloniti žetvene ostatke (slamu) i sačekati 15-20 dana da korovi niknu u što većem broju. Kad korovi budu u fazi 4-6 lista poželjno je uraditi tretman sa totalnim herbicidom na bazi glifosata.

U zavisnosti od vrste korova koji su prisutni, totalni herbicid treba primeniti u količini od tri do 10 l/ha.

Tretiranu površinu strništa ne bi trebalo obrađivati 15-20 dana posle primene totalnog herbicida.

Takođe, tretiranje bi trebalo obaviti u večernjim satima.

Agroinfo.rs/agrotv.net

Korovi na strništu i njihovo uništavanje nakon žetve

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

U Srbiji je u 2022. godini zasejano 732.000 hektara pšenice, a prema rečima zvaničnika, imamo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz.

S obzirom na to da su u usevima strnih žita primetni korovi, preporuke su da proizvođači, čim to vremenski uslovi dozvole, preduzmu herbicidni tretman u cilju smanjenja konkurencije korova prema gajenim biljkama.

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

Podmlađivanje zasada je agrotehnička mera koja se obavlja kod autohtonih sorti koje su u procesu izumiranja. Asanacija se retko primenjuje u intenzivnoj proizvodnji jabuke, a često u ekstenzivnoj.

Iz Prognozno-izveštajne službe naglašavaju da jesenji tretman koštičavog voća počinje tek pošto opadne 70 odsto lišća.

Klimatske promene prave sve veće probleme i izazove u sektoru poljoprivrede, pa zbog toga do izražaja dolazi primenjena agrotehnika.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета