RAST RANOG KROMPIRA: Sve o uzgoju krompira u plastičnoj vreći

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Danas postoje mnoge tehnologije koje omogućavaju rast ranog krompira, povećavaju prinos ovog useva i bore svoje štetočine. Sa nedostatkom plodnog tla, teško je dobiti kvalitetne plodove u odgovarajućoj količini.

Nedostatak prostora i manjak vremena ne moraju da budu razlog da ne uzgajate povrće na terasi ili u maloj bašti. Jutene ili polipropilenske vreće odlične su za uzgoj različitog povrća, začinskog bilja i bobičastog voća. Na tržištu postoje vreće specijalizovane za takvu sadnju, ali možete iskoristiti i stare vreće ili velike vreće za kupovinu. 

Osim vreće, potrebna vam je organska, humusna zemlja, ali i organsko đubirvo koje ćete po potrebi dodavati. Pre sadnje, odmah smestite vreću gde će stajati sve vreme, jer će vam, kada posadite povrće, biti teško da je pomerite. 

Uzgoj krompira
Za uzgoj krompira potrebna vam je dublja vreća u koju ćete moći da posadite najviše tri krompira. Napunite trećinu vreće kvalitetnom zemljom, stavite krompir i prekrijte ga zemljom oko 10 cm. Kada krompir nikne 10 cm, prekrijte ga novim slojem zemlje i tako nekoliko puta. Zemlju održavajte vlažnom, ali ne previše, zalivajte po potrebi. Deset dana nakon što krompir procveta, već možete da vadite prve krtole. Idealno bi bilo kada bi vreća imala otvor sa strane, kako biste po potrebi vadili krompir, a ostale krtole ostavljali da rastu u oslobođenom prostoru. 

Agroinfo.rs

RAST RANOG KROMPIRA: Sve o uzgoju krompira u plastičnoj vreći

Komentari

  • Od Ime
  • 2022-02-24 08:31:16

  • Od Ime
  • 2022-02-24 08:31:26

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Bašte naših baka nam bude posebna sećanja. Nekada su se gajile vrste koje su bile jarkih boja i intenzivnog mirisa, dok danas uglavnom nailazimo na hibride koji gotovo i nemaju miris.

Oktobarski dani su rezervisani za radove u vrtu ukoliko želite da narednog proleća i leta vaše okruženje bude u najlepšim bojama cveća i rastinja.

Neke vrste povrća su osetljive na niske temperature. Seme pojedinih vrsta neće da klija. Ovo nisu jedine specifičnosti.

Letnje vreme i jako sunce mogu biti vrlo nezgodni za naše cveće i biljke u vrtu i dvorištu, naročito ako pri njihovoj sadnji nismo obraćali pažnju na kretanje sunca. Međutim, evo nekih korisnih saveta kako da tretirate svoje biljke tako da lakše podnesu tople dane i ispolje sav svoj potencijal.

Iako ih često pamtimo kao vredne i važne za šumu, oni su u ovom slučaju nepoželjni i mogu napraviti veliku štetu u zaštićenom prostoru za uzgajanje biljaka. Vrlo je važno primetiti na vreme pojavu štetočina i rešiti ih se na efikasan način.

Direktno na korov sipajte ključalu vodu – možete koristiti vodu posle spremanja makarona ili kuvanja krompira. Ova voda će smežurati i osušiti svaku vrstu korova.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета