Agroinfo predstavlja: Evo najlakšeg načina da očistite ribu kao profesionalac (VIDEO)

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Čišćenje ribe nije uvek jednostavan i lak posao, naročito za neiskusne. U nastavku pročitajte kako na najlakši način da obavite ovaj posao, isfiletirate ribu, ali i kako da prepoznate da je sveža.

Riba je veoma zdrava namirnica koju treba konzumirati makar jednom nedeljno. Iako proces njene pripreme nije baš tako jednostavan, naučite kako da se izveštite sa ribom tako da je očistite i pripremite kao profesionalac.

Pre nego pređemo na čišćenje ribe, evo kako da prepoznate da je riba sveža.

Prilikom kupovine, ukoliko je to moguće, zatražite od prodavca da zavrne krljušt ribe kako biste imali uvid da li je proizvod svež. Ukoliko je deo ispod škrga crvene ili bordo boje, riba je sveža. Drugi trik je naravno da osetite njen miris i prstom testirate čvrstinu mesa. Ukoliko riba neprijatno i jako miriše, te ako prilikom pritiska prstom deo ribe ostane udubljen ili vam prst kroz meso 'propadne', takva riba nije sveža. Još jedan način je da pogledate oči ribe. Ukoliko su one ispupčene i bistre, radi se o svežem proizvodu, a ako su upale ili zamućene, o proizvodu koji nije svež.

Proces čišćenja

Pre nego započnete ovu proceduru, nabavite oštar nož kako biste čišćenje obavili što uspešnije. Naravno, pazite da se ne posečete!

Najpre izvadite iznutrice tako što ćete vrhom noža iseći stomak po sredini celom dužinom, ali samo po površini. Nemojte nož zarivati u ribu da ne biste probili žuč ili želudac i da riba ne bi dobila gorak ukus. Sledi čišćenje krljušti koje ćete najlakše obaviti tako što ćete na dno duboke posude, sudopere ili kade staviti dasku za sečenje, a potom brzim pokretima nožem kidati krljušt od repa ka glavi. Nakon ovoga dobro operite ribu.

Glavu sečete tako što ribu položite na jednu stranu, zatim nožem od stomaka do leđnog dela blizu glave napravite ukoso rez. Postupak ponovite i sa druge strane. Kada napravite rez u obliku slova V, rukom odsečno povucite glavu ribe i tako je završen i ovaj korak.

U zavisnosti od toga kako pripremate ribu, možete je seći na delove, filetirati ili pripremati celu. Ako se odlučite za filetiranje, za tu namenu će vam biti potreban nož za filetiranje sa fleksibilnim sečivom. Ribu stavite na dasku, a zatim je presecite na pola, ali ne potpuno, već toliko da bude otvorena. Kada je potpuno otvorite, laganim pokretom noža od glave do repa secite unutrašnjost ribe, odnosno filet, ali secite ga polako kako biste bili sigurni da ste odvojili meso od kostiju. 

Ućivajte o ribi koju ste sami pripremili. Obradujte svoje ukućane i poslužite je uz limun, marinadu ili neki prilog od povrća. Takođe, ceo doživljaj upotpunite nekim lepim belim vinom.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Evo najlakšeg načina da očistite ribu kao profesionalac (VIDEO)

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Nakon gotovo deset godina, ponovo je počelo poribljavanje Palićkog jezera autohtonim vrstama ribe, kada je na četiri lokacije bačeno prvih 150 kilograma soma.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета