Foto:unsplash.com

Foto:unsplash.com

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Studija, u kojoj je učestvovalo 500 dece uzrasta od 9 do 11 godina, je pokazala da deca koja konzumiraju ribu makar jednom nedeljno, imaju viši IQ za 5% za razliku od onih koji ne jedu ribu. Uz to, ova deca pokazala su bolje rezultate u kognitivnim testovima, a i celokupno zdravlje bilo im je poboljšano.

Kako se veruje, tajna se krije u omega 3 masnih kiselinama kojima je riblje meso obiluj, a koje utiču na funkcije u samom mozgu. Deca koja su jela ribu su, uz bolje verbalne i neverbalne veštine, bolje rezultate na IQ testovima za oko 4,8%, a pokazala da imaju bolji kvalitet sna, jer su se manje puta budila u toku noći i nisu bila umorna preko dana.

Deci do 4 godine, preporučuje se da jedu jedno do dva riblja obroka nedeljno, deci od 8 do 19 godina preporučuju se tri obroka nedeljno, dok deci od 11 godina pa nadalje i do 4 riblja jela nedeljno.

Da li riba čini decu pametnijima?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Pоčеtак šкоlsке gоdinе dеci, pоrеd šкоlsкih оbаvеzа, dоnоsi i prоmеnu u nаčinu ishrаnе, оdnоsnо prоmеnu u rаspоrеdu оbrока.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета