OTROVNA I VEOMA OPASNA: Naučite kako da reagujete ako nagazite na ovu ribu na moru!

Foto: Wikipedia/Tomasz Sienicki

Foto: Wikipedia/Tomasz Sienicki

Cele godine čekamo leto i odlazak na more da se konačno odmorimo i napunimo baterije. Međutim, lako se može desiti da doživimo i neke neprijatnosti kada su u pitanju morski ježevi, meduze i neke vrste riba. U nastavku saznajte kako pravovremeno da reagujete ako nagazite na ribu koja nosi naziv 'morski pauk'.

Morski pauk ili pauk belac (lat. Trachinus draco) je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ova riba se najviše odlikuje po tome što ima otrovne žlezde na prvom leđnom peraju. Mnogi ovu ribu, zbog opasnosti koje može da prouzrokuje svojim otrovnim bodljama, svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Rasprostranjenost vrste

Geografska rasprotranjenost ove riblje vrste je velika i njena populacija je zastupljena u vodama širom sveta. Geografska rasprostranjenost morskog pauka kreće se od Crnog mora pa preko Sredozemnog mora do Atlantskog okeana, takođe je naseljen i u vodama Norveške, u severnoj oblasti Danske i u severozapadnoj Africi. Ova riba uglavnom živi na malim dubinama od 1 do 30 m mada se mogu pronaći i na većim dubinama do 150 m. Ova riba je veoma česta u grčkim letovalištima, ali i u Crnoj Gori pa je sve više turista koji imaju neprijatna iskustva. Naime, na nju je najlakše nagaziti kada sezona polako jenjava i kada je letovalište mirnije. U tom slučaju ova otrovna riba dolazi do same obale i uglavnom miruje u pesku pa je gotovo nemoguće primetiti je.

Foto: Youtube/Printscreen

Otrovnost i simptomi

Ove ribe u prvom leđnom peraju i u škržnim poklopcima imaju otrovne žlezde koje podsećaju na bodlje. Prilikom uboda na bodlje ovih riba, otrov koji luče žlezde na čovekovo telo deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, zatim dospeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Sledeći simptomi uboda se uglavnom izražavaju jakom glavoboljom, bolom u predelu srca i otežanim teškim disanjem. Otrov koji luči morski pauk može takođe da izazove i paralizu govora. Zanimljivo je da je otrov ovih životinja termolabilan, tako da nije puno opasan na vodenim temperaturama koje su iznad 40°C

Naučite kako pravilno da reagujete u slučaju da se nabodete na bodlje ove ribe

Obično kada nas nešto ujede, opeče ili slično, instiktivno reagujemo tako što bolno mesto hladimo. Ako imamo neprijatno iskustvo sa ribom morski pauk, moramo momentalno delovati na potpuno suprotan način. Veoma je važno da u kratkom periodu od uboda, bolni deo tela, najčešće stopalo, stavimo u vruću vodu ili pesak, tj. da to mesto izložimo temperaturi od 40-42 stepena minimalno kako bi se na ovaj način otrov izlučio i kako bismo ga izvukli iz stopala. Ovako je potrebno držati stopalo makar pola sata kako bi proces bio učinkovit. Nakon ovoga neće biti nikakvih problema i moći ćemo da nastavimo normalno da funkcionišemo.

Ovo je prva pomoć kojoj obavezno moramo pristupiti. U suprotnom, otrov će se zadržati u organizmu, može doći do komplikacija, a iskustva ljudi koji kažu da nisu reagovali na pravi način govore da se tegobe i posledice javljaju dugo nakon uboda.

Agroinfo.rs

OTROVNA I VEOMA OPASNA: Naučite kako da reagujete ako nagazite na ovu ribu na moru!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Domaća prerađivačka industrija biće pogođena zabranom izvoza svinja, mesa i prerađevina iz dela Srbije u Crnu Goru.

Ako vam se za večeru jede nešto brzo i ukusno, pica iz tiganja je pravo rešenje!

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zabranilo je danas, zbog pojave afričke svinjske kuge, uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, mesa i proizvoda od domaćih i divljih svinja iz nekih delova Srbije i iz Severne Makedonije.

Svi znamo da slatkiši nisu zdrave namirnice, pogotovo ako se konzumiraju u velikim količinama. Ako želite da se rešite ovog problema, saveti u nastavku teksta će vam itekako biti od koristi.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

Čorba od pečuraka se lako pravi i odlična je za zimske dane kada je potrebno konstantno jačati imunitet.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета