Ova riba spada u NAJPRLJAVIJE RIBE, a sve češće je na TANJIRU domaćih kupaca

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Pangazijus je riba koja se kod nas najviše kupuje, jer mu je cena relativno niska, pa samim tim i riba dostupnija.

Pangazijus /Pangasius/ predstavlja vrstu slatkovodnih riba iz porodice Pangasiidae, gaji se na mnogim mestima najviše zbog fileta, koji se dobijaju od njega. Telo pangazijusa je srebrne boje, a u oblasti stomaka su nešto svetlije, dok su oko leđa tamnije nijanse. Pangazijus ima horizontalna usta, spljoštenu glavu i crne oči. Poznate su dve osnovne vrste, a to su - Pangasius Hypophthalmus i Pangasius bocourti. Gaji se lako, a istovremeno brzo raste.

Za samo 6 meseci njena težina može da iznosi 2 kilograma, što je ipak čini pogodnom za kulinarsku upotrebu. Glavno kod ove ribe nije smao što nije zahtevna što se tiče ishrane, već i što nema potrebu za mnogo kiseonika. Veliki deo riba se hrani bananama, pirinčem i drugim namirnicama. U suštini, pangazijus kao riba je sklona da jede sve. 

Do pre nekoliko godina pangazijus nije bio mnogo popularan na našem tržištu, ali u poslednje vreme ova iba se sve više koristi i prodaje. Smatra se da je njena upotreba još malo koliko i upotreba smuđi. Meso ove ribe je belo, nežno i meko.  Pozitivna osobina ove ribe jeste da ona nema neke specifične mirise. U prodavnicama s pangazijus može naći zapakovan. Fileti se obično prodaju u zamrznutom obliku, u potpunosti očišćeni. Ova riba ima delikatan i nenametljiv ukus, koji se može dopuniti različitim začinima. Na primer, može se ukus ove ribe obogatiti biberom, majčinom dušicom, muskatnim oraščićem, peršunom, mentom, selenom, mirođijom i drugima. 

Meso pangazijusa je izvor vitaminaA, vitamina C i E. U njemu takođe ima još i natrijuma, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, omega-3 masnih kiselina, itd. Meso ove ribe je korisno za osobe koje imaju kardiovaskularnih problma. 

Postoje oprečna mišljennja kada je ova riba u pitanju. Prema najvećim neprijateljima Pangasius ribe, ona se ne bi trebalo konzumirati iz nekoliko razloga. Sudeći prema rčima nekih eksperata, ova vrsta ribe je najprljavija riba na svetu, jer su vode reke Mekong zagađene raznim otpadnim materijalima i otrovnim materijama.

Izvor:bonapeti.rs

Ova riba spada u NAJPRLJAVIJE RIBE, a sve češće je na TANJIRU domaćih kupaca

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Nova studija istraživala je navike dece kada je ishrana u pitanju i pokazala da neke namirnice utiču na razvoj mozga i bolje rezultate u školi.

Nije baš svaka vrsta ribe zdrava kao što većina misli. Neke su posebno rizične za trudnice, decu, ali i odrasle ljude.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Srbija bi ponovo mogla da bude veliki izvoznik kavijara, ocenjuju domaći analitičari, kao pre više decenija kada je u SAD i druge zemlje godišnje izvoženo dve do tri tone ovog specijaliteta po ceni od 900 dolara za kilogram i ostvarivan prihod veći od 2,5 miliona dolara.

Pred Veliki petak beleži se značajan porast cena ribe u ribarnicama i marketima.

Riba je vrlo zdrava, ali je vreme njenog čuvanja dosta kraće od mesa toplokrvnih životinja. Ovome u značajnoj meri doprinosi velika količina vode u ribi, a u tom mislu je vrlo značajno razlikovati svežu od ribe koja nije pogodna za ishranu.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета