Potočna pastrmka: Par dobrih saveta za njeno pecanje

Foto: Pinterest

Foto: Pinterest

Potočna pastrmka (lat. Salmo trutta morpha fario) brza, veoma lepa slatkovodna riba koja živi u bistrim, čistim i brzim potocima i rekama, a pripada familiji Salmonidae.

Potočna pastrmka živi u brzim, tekućim, naročito bistrim potocima, sa šljunkovitim ili peščanim dnom – tipične pastrmske vode. Skriva se pod korenjem drveća, kamenjem ili izdubljenim delovima obale. Voli hladnu vodu bogatu kiseonikom.

Opis i građa

Pastrmka ima poveću glavu sa tupom njuškom i velika usta sa oštrim zubima. Peraja su joj prilično široka, zaobljena i čvrsta. Leđa su joj tamnozelena, tamnosmeđa ili tamnosiva, ponekad gotovo siva. Bokovi su joj obično zelenkasti ili žućkasti, a trbuh srebrnast, žućkast ili svetlosiv. Odozdo je bela ili žućkasta. Raspoznaje se po crvenim ili crnim tačkicama po telu. Za vreme mresta boje su jače i lepše. Ona koja živi u plićim vodama, gde je dno šljunkovito, obično je svetlijih boja, a ako nastanjuje dublje vode, pećine ili špilje, skoro je crna. Ima lepo i proporcionalno telo i ubraja se u dobre i brze plivače.

Razmnožavanje:

Mresti se, u zavisnosti od klimatskih uslova, od oktobra do kraja februara. Mužjak i ženka tada nalaze odgovarajuće mesto na šljunkovitom dnu. Repom i glavom iskopaju jamu duboku oko 20 cm u koju ženka položi 500-3000 jajašaca ikre, koju mužjak odmah oplodi. Jajašca su narandžaste boje veličine oko 5 mm. Za oko dva meseca iz ikre će se formirati mlađ. Ženka postaje polno zrela u svojoj 2-3 godini.

S obzirom da potočna pastrmka u sredini u kojoj živi naraste u proseku do 1 kg, a izuzetno i do 3 kg sa starošću od preko 10 godina, ribolov pastrmke se smatra lakim varaličarskim ribolovom. Izuzetak su potočne pastrmke koje u akumulacijama mutiraju u forme jezerske pastrmke i narastu preko 10 kg, i koje se bitno razlikuju od osnovne biološke forme.

Pribor za pecanje i saveti

Na našim vodama sportski ribolov potočne pastrmke je dozvoljen od početka marta, ali uspešan ribolov je moguć tek kada prođu velike i bujičave vode, reke se izbistre i vrate u korito. Lov ove vrste ribe je posebno zanimljiv i od lovaca zahteva maksimum napora, dosetljivost i iskustvo. Potočna pastrmka se lovi na dva načina, a sve ostalo je krivolov. Prvi način je veštačkom mušicom, mahajući štapom ili pomoću "vaser" kugle. Drugi način je varalica, malom kašikarom ili malim leptirastim varalicama. Pastrmka se, kada se zakači na udicu, vešto bori, munjevito pliva protiv struje, iskače iz vode i teži da ode u granje ili u neki drugi zaklon. Pri izvlačenju ribe na obalu treba biti oprezan. Ako nije velika, treba je brzo, bez mučenja, izvući na obalu. Pri lovu na varalicu, brzina povlačenja se usklađuje prema tome koliko je riba tada lenja ili aktivna. Ponekad je dovoljno samo držati varalicu u matici koja će učiniti svoje i riba će zagristi.

Agroinfo.rs/pcelica.co.rs

Potočna pastrmka: Par dobrih saveta za njeno pecanje

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ne čudi činjenica da je proizvodnja ribe u ovoj godini smanjena u odnosu na prošlu za oko 30 odsto, s obzirom na to da su površine pod ribnjacima sa 12.000-15.000 hektara smanjene na nešto ispod 5.000 hektara.

Kina će obustaviti uvoz smrznute ribe iz Rusije na čijem pakovanju je otkrven koronavirus. Ovo nije prvi slučaj tog tipa.

Francuska je saopštila da će britanskim ribarskim čamcima zabraniti pristup nekim francuskim lukama od sledeće nedelje ako dve zemlje ne postignu sporazum o licencama za ribolov.

Iako zbog svog specifičnog i intenzivnog mirisa i ukusa nisu naročito omiljena hrana, sardine su vrlo zdrave. U nastavku teksta saznajte i zbog čega.

Napori da se nahrani rastuća populacija su sve veći. Jedna od opcija može biti 'plava hrana' koja ovakav problem može rešiti bez uništavanja planete.

Kada pomenemo namirnice za poboljšanje koncentracije i pamćenja prvo pomislimo na orahe. Međutim, postoje i brojne druge koje nam mogu pomoći u ovom procesu. U nastavku saznajte o kojim se namirnicama radi.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета