Agroinfo savet: Naučite koje su pH vrednosti namirnica i kako da izbalansirate ishranu
Foto: Pixabay
Da bismo bili zdravi i da bi naš organizam pravilno funkcionisao, trebalo bi da naša ishrana bude izbalansirana. U nastavku teksta su spiskovi namirnica prema kiselosti, odnosno njihovoj pH vrednosti.
Prema reakciji koju izazivaju u organizmu, namirnice se dele na kisele, neutralne i bazne. pH skala se kreće od 0 do 14. Sve namirnice čija je pH vrednost manja od 7 su kisele, dok su sve one čija je pH vrednost veća od 7, bazne. Naša ishrana bi trebalo da bude izbalansirana, odnosno ni previše kisela, ni previše bazna. Takođe, namirnice koje su po svojoj prirodi kisele, poput limuna, ne znači da takvu reakciju izazivaju u organizmu. Limun, naprotiv, izaziva jaku baznu reakciju i odličan je za detoksikaciju.
Spisak namirnica prema kiselosti
Treba napomenuti da sva hrana u organizmu biva razložena i transformisana i kada jednom dođe u probavni sistem, teško je govoriti o početnoj vrednosti pH. Zato podelu nemojte uzimati suviše striktno.
* Namirnice jake bazne reakcije
- smokve, celer, dinja, limun, mango, grožđe bez kožice, peršun,morske alge, mandarina, maline, crni i beli luk, sokovi od povrća
* Namirniceumereno bazne reakcije
- kajsije, jabuke, kupine, masline, špargla, svež zeleni grašak, rukola, brokoli, kivi, kesten, rogač, biljni čajevi, biber, papaja
* Namirnice blago bazne reakcije
- badem, pšenične klice, kupus, krompir, jabukovo sirće, patlidžan, praziluk, bundeva, kruške, avokado, žumance, trešnja, zeleni čaj
* Namirnice veoma blago bazne reakcije
- kokosovo i maslinovo ulje, ulje lana, konopljino ulje, borovnica, jagoda, banana, svež krastavac, vlašac, semenke suncokreta, šljive, ribizle, svež krastavac, pomorandža, grožđe
* Namirnice veoma blago kisele reakcije
- suncokretovo ulje, maslac, ulje semenki grožđa, ajvar, ovčiji mladi sir, kokos, med, javorov sirup, proso, riba, sirće, želatin
* Namirnice blago kisele reakcije
- susamovo i bademovo ulje, kravlje mleko, kozje mleko, stari sir, tofu sir, meso divljači, ćuretina, heljda, blitva, paradajz, vanila, ovčetina
* Namirnice umereno kisele reakcije
- sojino mleko, kestenovo ulje, belance, mast, piletina, teletina, svijetina, dagnje, lignje, raž, ječam, mekinje, kukuruz, kokice, orasi, pistaći, brusnica, integralno brašno, kafa, kečap
*Namirnice izrazito kisele reakcije
- beli i smeđi šećer, veštački zaslađivači, voćni sokovi sa šećerom, so, belo brašno, beli pirinač, soja, kačkavalj, topljeni sirevi, masni namazi, govedina, kako, lešnici, čokolada, džem, sladoled
Agroinfo.rs
Komentari
Ostavi komentar
Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.
Повезане вести
Prema podacima Državne revizorske institucije, u Srbiji se najčešće falsifikuju med, kafa, sok, čokolada, rakija, crni hleb i sir, a s obzirom na to da su to osnovne životne namirnice koje se svakodnevno koriste, ova institucija je predložila usvajanje termina "prevare sa hranom" i usklađivanje sa postojećim zakonskim okvirom o zaštiti potrošača.
Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka
U uslovima globalnog zagrevanja nameće se kao neophodno da se o mikroklimatskim uslovima u stajama za muzne krave povede računa, posebno kada se grade novi objekti a i kada se vrše adaptacije postojećih.
Sa toplim danima pojavili su se i mnogobrojni insekti te otvorili sezonu uboda. Donosimo i više nego efikasan način da se izborite sa ovim problemom. Evo i kako.
Profesor Erik Milston je otkrio neverovatne činjenice o tome ko finansira razne evropske studije
Poslednja dva meseca niko ne želi da kupi mleko. Ako država nešto ne uradi u dogledno vreme, moraćemo da zatvorimo
Речник Народних Израза за Људске Особине и Карактере
Реч/Појам - Позната је чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим текстом на страници када гледа њен распоред. Поента коришћења чињеница да ће читалац бити спутан правим читљивим.
Речник израза за људске особине и карактере
Пратите наш портал
Временска прогноза
Курсна листа
Анкета