Jeste li probali JESTIVE BUKETE, ideja stigla iz Rusije u Srbiju

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Manje od četiri meseca trebalo je ekonomisti Iji Makejevoj (33) iz Rusije i njenoj kreativnoj ideji da se toliko dopadnu žiteljima Novog Sada, pa da jestive bukete počnu da poklanjaju svojim prijateljima i rođacima za rođendane, slave, venčanja.

Ija je prvi buket napravila od dve vrste luka, crnog i belog, i to kao iznenađenje za njenog trenera zumbe. On je fotografije te kreacije podelio na društvenim mrežama, a Iji su ubrzo počele da se javljaju ljubiteljke ručnog rada i da ih naručuju za lepe prilike. 

Tako se rodio nov posao, a Ija je u međuvremenu proširila asortiman i počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, šargarepe, banane, uz latice ili ceo cvet koje dodaje kao dekoraciju. Kaže da se najviše traže paprika, limun i pomorandža, ali i da je bilo zahteva poput grožđa za jednu baku. Otkriva i da joj Novosađani, kao veliki gurmani, sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  Nije očekivala da će uspeh tako brzo doći, praktično od septembra 2018. godine pa do Nove godine, kao i da je pomalo iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Srećna je što je svoj korak napred napravila upravo u našoj zemlji, u kojoj poslednje dve i po godine živi sa suprugom i trojicom sinova.

U njenoj rodnoj Rusiji pravljenje buketa od voća i povrća sa elementima hrane sasvim je uobičajeno, a to zanimanje, u prevodu na engleski, zove se „food florist“. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs za „food floristu“, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i, naposletku, dobila ocene i sertifikat – priča Ija na tečnom srpskom jeziku, koji je naučila u Novom Sadu. Atelje u kojem pravi bukete nalazi se u porodičnom stanu, tačnije na terasi koju je preuredila u kreativnu radionicu. Ija nema mnogo opreme za rad, to su voće, povrće, cveće, drveni štapići na kojima stoje namirnice i njena mašta. Po prihvatanju narudžbine ona obavezno pita za koju priliku je buket namenjen, a zatim se prepušta kreativnosti. Svaki buket je unikatan.

Izvor:www.pricesadusom.com

Jeste li probali JESTIVE BUKETE, ideja stigla iz Rusije u Srbiju

Komentari

generic tadalafil https://elitadalafill.com/ tadalafil daily use

is chloroquine over the counter https://pharmaceptica.com/

erythromycin opthalmic ointment erythromycin iv

[url=https://buyviagra200tablets.quest/]can i buy viagra online in canada[/url]

[url=https://phenergan.email/]phenergan over the counter south africa[/url]

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Sudeći prema trenutnom stanju plodova, biće i poljoprivrednika koji ove godine neće da zovu radnike za berbu jer neće biti šta da se obere

Najhladnija destinacija je Besna Kobila sa 13 stepeni ispod nule, dok je na Kukavici temperatura vazduha pala na minus 11 stepeni, koliko je bila i na Kopaoniku.

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih namirnica biće nam dostupna cele jeseni, a izvanredan je dodatak svakom ručku.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета