OMEGA 3 MASNE KISELINE: Uloga i značaj za normalno funkcionisanje organizma

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Esencijalne masne kiseline imaju važnu ulogu u telu, jer služe kao gradivne jedinice brojnih tkivnih hormona (prostanglandina, leukotriena, tromboksana  i drugih), a isto tako su i esencijalne komponente ćelijskih membrana.

Omega-3 masne kiseline su kategorija masti koje su ključne za naše zdravlje. Te masti dolaze u tri glavna oblika, odnosno kao alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se nalazi u nekim orasima i semenkama, zatim eikozapentaenska kiselina (EPA) iz ribe poput lososa i skuše i dokosaheksaenska kiselina (DHA) iz ribe poput haringe i sardina. Ukoliko govorimo o izbalansiranoj ishrani, trebalo bi da unosimo sve tri grupe masnih kiselina kako bi naš organizam nesmetano funkcionisao.

Omega 3 masne kiseline u hrani i njihov unos

Optimalni dnevni unos omega 3 masnih kiselina treba da bude 300-500 mg kombinovanjem EPA i DHA kiselina. One se najviše mogu naći u ribi, naročito masnoj ribi kao što su losos, pastrmka, sardina, tunjevina ili skuša, zatim u orašastim plodovima kao što su orasi ili čia ili lanenim semenkama. Brojne su zdravstvene koristi koje se pripisuju konzumiranju dovoljnih količina EPA i DHA. Neke od najznačajnijih koje navodi Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) su: održanje normalne funkcije srca, održanje normalnog krvnog pritiska i održanje normalnih vrednosti triglicerida. DHA je takođe označena da doprinosi normalnom razvoju mozga kod fetusa i odojčeta.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Benefiti omega 3 masnih kiselina uključuju niz prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer smanjuju trigliceride odnosno masnoće u krvi, povećavaju nivo HDL-a, zdrave vrste holesterola i snižavaju krvni pritisak. Studija iz 2016. godine prikupila je podatke iz 16 zemalja, pa se pokazalo da ljudi koji redovno jedu morske plodove i omega-3 masne kiseline biljnog porekla imaju manji rizik od koronarne bolesti. Takođe, omega 3 masne kiseline mogu da smanje rizik od srčanog i moždanog udara.

Dobar vid 

DHA, jedna od tri vrste omega 3, nalazi se u visokim koncentracijama u mrežnjači, dijelu oka koji prepoznaje svetlost i šalje signale u mozak kako biste mogli  da vidite. Dovoljne količine DHA važne su za strukturu i funkciju mrežnjače. Kada nema dovoljno DHA može doći do teškoća sa vidom, zato su one u ovom smislu veoma bitne.

Štite mozak

Sa starenjem posledično dolazi i do smanjenja funkcija mozga, ali su brojne studije pokazale da veći unos omega 3 masnih kiselina smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, održava sposobnosti pamćenja i koncentracije na zavidnom nivou. Takođe, studije su pokazale da trudnice koje uzimaju omega 3 kapsule na takav način pomažu razvoju mozga svoje bebe, što za posledicu ima višu inteligenciju, ali i smanjenje rizika od pojave autizma i cerebralne paralize kod njihove dece.

Pomažu u lečenju autoimunih bolesti i bore se protiv raka

Neke vrste autoimunih bolesti kao što su dijabetes tipa 1, multipla skleroza reumatoidni artritis ili psorijaza mogu se značajno olakšati uzimanjem namirnica bogatih sa mega 3 kiselinama. Ove dragocene masne kiseline smanjuju rizik i od nastanka određenih vrsta malignih oboljenja. Studije su pokazale da smanjuju rizik od pojave raka debelog creva, prostate kod muškaraca i raka dojke kod žena.

Bore se protiv upala i smanjuju masnoću jetre

Omega 3 masne kiseline imaju protivupalna svojstva, što znači da mogu da pomognu u smanjenju hronične upale. Takođe, omega 3 masne kiseline pokazale su obećavajuće rezultate u lečenju bolesti masne jetre koja nije povezana sa alkoholom i koja se javlja kada se previše masnoće nakuplja u jetri.

Novija istraživanja posvetila su pažnju proučavanju uzročno-posledične veze između konzumiranja ovih masnoća i bubrežne funkcije, te procesa zgrušavanja krvi. Istraživanja se odnose i na mogućnost ublažavanja simptoma astme, a poznato je pozitivno dejstvo omega 3 masnih kiselina na jačanje zglobova, ubrazavanje metabolizma, te lepotu i zdravlje kože.

Agroinfo.rs

 

 

 

 

 

 

 

OMEGA 3 MASNE KISELINE: Uloga i značaj za normalno funkcionisanje organizma

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Dijeta koja je razvijena za regulisanje visokog pritiska, masnoće i šećera u krvi već godinama važi za jednu od najzdravijih i preporučuje se i ljudima koji jednostavno žele da smršaju bez velikih promena u načinu ishrane.

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета