Setva skuplja za 45 odsto nego lane, poljoprivrednike muče i neadekvatni uslovi

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Poskupljnenja se beleže na svim nivoima, a muku muče i poljoprivrednici jer je setva kukuruza, soje, suncokreta ove godine skuplja za 45 odsto nego lane.

Setva se takođe odvija u neadekvatnim uslovima jer u pojedinim krajevima nema dovoljno vlage, dok se u drugim, zbog obilnih kiša, formirala kora na površini, pa usevi ne mogu normalno da niknu.

Poljoprivrednik iz okoline Požarevca Nedeljko Savić rekao je da obradjuje oko 120 hektara zemlje od čaga je 50 namenjeno za suncokret, kukuruz i soju, a 70 hektara je jesenas zasejano pšenicom koja „vapi“ za vlagom.

- Za setvu suncokreta, soje i kukuruza u našem kraju ima vlage, ali pšenici nedostaje kiša, ona ‘živi’, ali otežano i zbog toga će se prinosi, svakim danom bez padavina, smanjivati - rekao je Savić.

Dodao je da je setva ove godine skuplja za oko 45 odsto jer su sredstva za zaštitu, gorivo i seme skuplji oko 20 odsto, a mineralno djubrivo za 300 odsto.

Poljoprivrednik iz Bavaništa kod Pančeva Jovica Jakšić rekao je da je završio setvu suncokreta, ali da je zbog obilnih padavina formirana kora, pa je niklo manje od pola semena i da će biti veliki problem ako bude morao da presejava jer je teško naći seme i skupo je.

- Više od 50 odsto semena suncokreta ne može da nikne, a pakovanje za dva hektara košta 36.000 dinara i teško ga je nabaviti. Naručivali smo ga i čekali jer ga nema dovoljno, pošto ga je isporučivala Ukrajina gde je sada ratno stanje, pa se izvesne količine nabavljaju u Rumuniji i Madjarskoj - rekao je Jakšić.

On je rekao da su uljanu repicu ovog proleća napadali insekti i da je morala da se tretira sredstvima za zaštitu više puta, što je poskupelo njenu proizvodnju.

Jakšić je rekao da je poljoprivrednicima jedina nada da će opstati ako poskupe i poljoprivredni proizvodi, srazmerno ulaganjima.

Prema rečima poljoprivrednika iz Malog Crnića kod Požarevca Draška Živkovića vremenski uslovi ne idu na ruku proizvodjačima jer je vreme hladno, zemljište nema odgovarajuću vlagu, a pšenica je u lošem stanju jer nema vlage i sunca i slabo raste, što će se odraziti na prinos.

- Troškovi setve su značajno porasli, nadamo se da će poskupeti i proizvodi. Čuo sam da se suncokret u Rumuniji terminski ugovara po ceni od 120 dinara za kilogram. U Srbiji je prošle godine kilogram suncokreta koštao 60 dinara, ove godine bi trebalo da poskupi, bar minimalno na 80-90 dinara kako bi pokrili ove povećane troškove i nešto zaradili - rekao je Živković.

Agroinfo.rs/agrosmart.net

Setva skuplja za 45 odsto nego lane, poljoprivrednike muče i neadekvatni uslovi

Komentari

Humira side effects and how to avoid them propecia erectile dysfunction PLoS ONE 2012, 7, e36051

reddit where buy priligy One of the most important assumptions of all classical statistical analyses is the assumption of independency

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Za kilogram semenske je potrebno između 3 i 5 kilograma merkantilne pšenice

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета