Agroinfo predstavlja: Sušeni krompir u prahu kao jeftinija alternativa kukuruzu u proizvodnji stočne hrane

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Krompir i svi njegovi delovi koji ostaju nakon prerade se mogu sušiti, pretvarati u prah i dodavati stočnoj hrani kao jefniji izvor energije, pokazala su istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta za poljoprivredu u Faisalabadu (UAF) u Pakistanu otkrili su da se sušeni krompir može uspešno koristiti kao jeftiniji izvor energije u formulaciji stočne hrane, tako što se može dodati do 30 odsto u koncentrat preživara bez ikakvih negativnih efekata, prenosi 'potatopro.com'

Oni su sproveli eksperiment kako bi istražili hranidbeni potencijal otpada od krompira u prehrani bivola. Projekat je finansirala Pakistanska fondacija za nauku iz Islamabada. Tokom posete projektu na univerzitetskim farmama, vicekancelar UAF -a, prof. dr Ikrar Ahmad Khan rekao je da u Pakistanu postoji značajan jaz između ponude i potražnje stočne hrane.

Bilo je potrebno povećati dostupnost hrane za životinje kako bi se ispunili zahtevi za održavanje i uzgajanje životinja kako bi se stekla kontrola nad ovim nedostatkom. On je rekao da UAF preduzima sve moguće mere za povećanje poljoprivredne i stočarske proizvodnje kako bi se osigurala bezbednost hrane.

Korišćenje nekonvencionalnih izvora hrane u sistemu za ishranu životinja predstavljalo je jedno od rešenja ovog problema. Hrana kao što su pulpa citrusa, pulpa šećerne repe, kuhinjski otpad i izlučeni krompir mogu se koristiti kao nekonvencionalni izvori. Mnogi od ovih alternativnih izvora hrane bili su bogati proteinima, energijom i mineralima, pa se zato mogu koristiti za popunjavanje jaza u ponudi i potražnji.

Globalna proizvodnja krompira premašuje 374 miliona tona, a u Pakistanu je iznosila 4,6 miliona tona, Neke količine krompira nisu pogodne za prodaju zbog male veličine, oštećenja i slično. Tokom obrade ove povrtarske kulture, oko polovine čvrste materije, posebno kore, se odbacuje, što čini 15 do 40 odsto ukupnog otpada od krompira. Profesor dr Kamar Bilal je rekao da je sušeni koncentrat krompira bio ekonomičan izvor energije u poređenju sa drugim žitaricama i da se može dodati zamenskim zrnima u ishrani preživara. Zbog visoke cene žutog kukuruza, koncentrat sušenog krompira identifikovan je kao jeftina alternativa i lako može zameniti kukuruz.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Sušeni krompir u prahu kao jeftinija alternativa kukuruzu u proizvodnji stočne hrane

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Cene hrane za životinje, energenata, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije koronavirusa i krize u Ukrajini, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja kod nas predstavlja veliki potencijal.

Na predlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlada Republike Srbije je donela Uredbu o utvrđivanju godišnjeg programa mera za sprovođenje odgajivačkog programa za 2022. godinu.

Nemački naučnici imaju za cilj da ove godine kloniraju i potom uzgajaju genetski modifikovane svinje koje će poslužiti kao donori srca za ljude.

Počelo je podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov

Podnošenje zahteva za podsticaje u stočarstvu i to za tov junadi, jagnjadi, jaradi i svinja, kao i za podsticaje za krave za uzgoj teladi za tov je počelo 1. februara i trajaće sve do 31. jula 2022. godine.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета