Agroinfo predstavlja: Sušeni krompir u prahu kao jeftinija alternativa kukuruzu u proizvodnji stočne hrane

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Krompir i svi njegovi delovi koji ostaju nakon prerade se mogu sušiti, pretvarati u prah i dodavati stočnoj hrani kao jefniji izvor energije, pokazala su istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta za poljoprivredu u Faisalabadu (UAF) u Pakistanu otkrili su da se sušeni krompir može uspešno koristiti kao jeftiniji izvor energije u formulaciji stočne hrane, tako što se može dodati do 30 odsto u koncentrat preživara bez ikakvih negativnih efekata, prenosi 'potatopro.com'

Oni su sproveli eksperiment kako bi istražili hranidbeni potencijal otpada od krompira u prehrani bivola. Projekat je finansirala Pakistanska fondacija za nauku iz Islamabada. Tokom posete projektu na univerzitetskim farmama, vicekancelar UAF -a, prof. dr Ikrar Ahmad Khan rekao je da u Pakistanu postoji značajan jaz između ponude i potražnje stočne hrane.

Bilo je potrebno povećati dostupnost hrane za životinje kako bi se ispunili zahtevi za održavanje i uzgajanje životinja kako bi se stekla kontrola nad ovim nedostatkom. On je rekao da UAF preduzima sve moguće mere za povećanje poljoprivredne i stočarske proizvodnje kako bi se osigurala bezbednost hrane.

Korišćenje nekonvencionalnih izvora hrane u sistemu za ishranu životinja predstavljalo je jedno od rešenja ovog problema. Hrana kao što su pulpa citrusa, pulpa šećerne repe, kuhinjski otpad i izlučeni krompir mogu se koristiti kao nekonvencionalni izvori. Mnogi od ovih alternativnih izvora hrane bili su bogati proteinima, energijom i mineralima, pa se zato mogu koristiti za popunjavanje jaza u ponudi i potražnji.

Globalna proizvodnja krompira premašuje 374 miliona tona, a u Pakistanu je iznosila 4,6 miliona tona, Neke količine krompira nisu pogodne za prodaju zbog male veličine, oštećenja i slično. Tokom obrade ove povrtarske kulture, oko polovine čvrste materije, posebno kore, se odbacuje, što čini 15 do 40 odsto ukupnog otpada od krompira. Profesor dr Kamar Bilal je rekao da je sušeni koncentrat krompira bio ekonomičan izvor energije u poređenju sa drugim žitaricama i da se može dodati zamenskim zrnima u ishrani preživara. Zbog visoke cene žutog kukuruza, koncentrat sušenog krompira identifikovan je kao jeftina alternativa i lako može zameniti kukuruz.

Agroinfo.rs

Agroinfo predstavlja: Sušeni krompir u prahu kao jeftinija alternativa kukuruzu u proizvodnji stočne hrane

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao i u svetu i na srpskim farmama se javlja problem neodgovorne i nekontrolisane upotrebe antibiotika. Stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike na štetne posledice do kojih može doći usled upotrebe ovih lekova.

Kafa je zdrava namirnica koja je sinonim za jutarnji napitak koji razbuđuje. Međutim, studije otkrivaju da ona može smanjiti rizik od moždanog udara, a poznato je i koliko šoljica dnevno treba popiti u ove svrhe.

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u trećem kvartalu 2021. godine, u odnosu na isti kvartal 2020. godine, povećane su za 16,7 odsto, saopštio je RZS.

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Dvadeset i sedam zakonskih predloga i politika koje će u sledećih desetak godina menjati način na koji se u EU proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana značiće naklonost ka organskoj proizvodnji i “neprijateljsku“ poresku politiku prema klasičnoj poljoprivredi.

Na području Kikinde je cena tovljenika porasla u prethodnom periodu i sada iznosi 180-200 dinara, ali je u međuvremenu poskupeo i repromaterijal.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета