Racionalnim planiranjem obroka u stočarstvu do smanjenja troškova

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Visoke cene stočne hrane dovele su uzgajivače u vrlo nezgodnu poziciju s obzirom na to da cena žive vage ostaje ista ili se neznatno menja.

– Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima – rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić, a prenosi AgroTv.

Ona takođe napominje da je najpre potrebno uraditi sve potrebne analize kako bi se došlo do optimalnog obroka koji će dovesti i do potrebnih ušteda.

Jocić kaže da se u govedarstvu već decenijama stoka ne drži u adekvatnim uslovima, ali da se trendovi menjaju i da se ljudi okreću tovnom govedarstvu koje je profitabilno. Najbolje bi bilo da oni koji se bave ovom granom stočarstva imaju svoju proizvodnju hrane i da zaokruže ceo proces do finalnog proizvoda (mleka).

Još dodaje da ima dosta grešaka u proizvodnji, pripremi i plasiranju hrane, jer tamo gde su izdaci najveći, a to je stočna hrana, Jocić smatra da se najviše može i uštedeti.

Agroinfo.rs

Racionalnim planiranjem obroka u stočarstvu do smanjenja troškova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Kao i u svetu i na srpskim farmama se javlja problem neodgovorne i nekontrolisane upotrebe antibiotika. Stručnjaci upozoravaju poljoprivrednike na štetne posledice do kojih može doći usled upotrebe ovih lekova.

Sa hladnijim vremenom dolaze i prehlade, a ova tri sirupa koja se lako prave ća vam pomoći da se sa njom lakše izborite.

Prženu hranu lekari i nutricionisti ne preporučuju, ali postoji nekoliko trikova koje možete iskoristiti kako bi vaš obrok bio zdraviji.

Predstavljamo vam jednostavan napitak od samo dva sastojka koja već imate u svojoj kuhinji, a koji će vam pomoći da se za kratko vreme rešite cigareta.

Voće i povrće je izuzetno važno za dobro zdravlje, ali postoje vrste koje nikako ne bi trebalo konzumirati, jer značajno mogu naštetiti imunitetu.

Šorthorn pripada najstarijim privredno značajnim tovnim rasama koje su nastale u 19. veku, i smatra se da je učestvujući u poboljšanju pojedinih rasa ili u stvaranju novih (šarole, rotbunt, luing i druge) imao najveći uticaj na svetsko tovno govedarstvo.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета