Racionalnim planiranjem obroka u stočarstvu do smanjenja troškova

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Dobro planiran i izbalansiran obrok u stočarstvu može značajno doprineti smanjenju troškova.

Visoke cene stočne hrane dovele su uzgajivače u vrlo nezgodnu poziciju s obzirom na to da cena žive vage ostaje ista ili se neznatno menja.

– Svinjari i živinari koji su u ovom trenutku najugroženiji visokom cenom koncentrovane hrane, najčešće je ne proizvode sami i to oni koji se bave reproduktivnim stadima – rekla je stručnjakinja novosadske Poljoprivredne stručne službe Aleksandra Jocić, a prenosi AgroTv.

Ona takođe napominje da je najpre potrebno uraditi sve potrebne analize kako bi se došlo do optimalnog obroka koji će dovesti i do potrebnih ušteda.

Jocić kaže da se u govedarstvu već decenijama stoka ne drži u adekvatnim uslovima, ali da se trendovi menjaju i da se ljudi okreću tovnom govedarstvu koje je profitabilno. Najbolje bi bilo da oni koji se bave ovom granom stočarstva imaju svoju proizvodnju hrane i da zaokruže ceo proces do finalnog proizvoda (mleka).

Još dodaje da ima dosta grešaka u proizvodnji, pripremi i plasiranju hrane, jer tamo gde su izdaci najveći, a to je stočna hrana, Jocić smatra da se najviše može i uštedeti.

Agroinfo.rs

Racionalnim planiranjem obroka u stočarstvu do smanjenja troškova

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od atrakcija ovogodišnjeg 89. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Vlasti u Mađarskoj ubile su više od 91.000 pataka nakon što su objavile izbijanje teškog virusa ptičjeg gripa (H5N1) na farmi u blizini rumunske granice, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE).

Sredstva za čišćenje znaju često da budu jaka, iritirajuća ili potpuno neefikasna. Evo recepta za domaći sprej za čišćenje svih nečistoća po kući.

Mnogo je recepata za zdrave smutije i napitke koji nam daju snagu i vitalnost, a čuvena glumica Žaklin Smit, zvezda "Čarlijevih anđela" je otkrila recept za svoj "čarobni napitak".

Plakanje i iritacija očiju dok sečete luk će od sada biti prošlost jer ovaj trik zaista funkcioniše.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета