Foto: Pixabay free

Foto: Pixabay free

ŠUMA 

Ja znam jedno lepo selo,

u njemu je sve veselo.

Ima kuća starih, novih

Zelene se svi krovovi.

 

Po stazama cveće svuda,

Staza uska, pa krivuda.

Ozgo, ozdo cela strana

Zelenilom patosana.

 

Tu stanuju duše silne,

Pojuć pesme preumilne.

Sve skakuću, sve se šale,

Pevajući tvorca slave.

 

Znaš li, ko su te dušice?

To su, to su hitre ptice.

Hitri lovci tuda love,

To se selo šuma zove.

 

Agroinfo.rs

Jovan Jovanović Zmaj

ŠUMA – Jovan Jovanović Zmaj

Komentari

The daily intake of iron, zinc helps in controlling anemia, high menstrual loss, and pregnancy buy propecia in netherlands

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

U zaštićenim područjima Kopaonika i Zlatibora više od 22 hektara šume biće posečeno radi izgradnje ili rekonstrukcije ski-staza i ski-liftova.

Šume imaju brojne funkcije, ali tri osnovne, koje najčešće srećemo u zvaničnim šumarskim dokumentima su ekonomska, ekološka i socijalna. U osnovama gazdovanja šumama, ove funkcije se navode upravo ovim redom.

Kao glavni uzrok krčenja šuma navodi se širenje poljoprivrednih površina za proizvodnju soje, govedine, palminog ulja, kafe. Za 30 godina uništeno je područje veličine EU, pa je Evropska komisija usvojila važnu meru protiv krčenja šuma.

U Vojvodini je uručeno šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 43 miliona dinara za procese pošumljavanja na teritoriji ove pokrajine.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета