Vojvodina opredelila 43 miliona dinara za pošumljavanje, znatno više nego ranijih godina

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

U Vojvodini je uručeno šest ugovora o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 43 miliona dinara za procese pošumljavanja na teritoriji ove pokrajine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić istakao je da su sredstva koja su namenjena za ove svrhe znatno veća nego ranije, te da je cilj da se ulaganja podignu na još viši nivo.

- Ove godine je za pošumljavanje opredeljeno 50 miliona dinara, od čega je na konkursu iskorišćeno 43 miliona. Pozivamo lokalne samouprave da naredne godine koriste sredstva koja Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvaja za pošumljavnje, jer je važno da zajednički radimo na tome da se površine pod šumama u AP Vojvodini povećaju - rekao je Božić, a preneo agrosmart.net

Ove godine, za pošumljavanje tvrdim lišćarima je predviđeno oko 200.000 dinara po hektaru, za pošumljavanje mekim lišćarima 160.000 dinara, a za pošumljavanje bagremom 130.000 dinara po hektaru. Sveukupno sredstva koja su izdvojena za pošumljavanje ove godine u proseku su 30 odsto viša nego ranije.

Ugovori su uručeni Javnom preduzeću „Vojvodinašume“, koje je dobilo najviše sredstva na ovogodišnjem konkursu,  zatim Javnom preduzeću za komunalnu infrastrukturu i usluge „Kikinda“, JKP-u „Graditelj“ u Srbobranu, Institutu za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, JKP-u „Komunalac“ u Titelu i komunalnom preduzeću „Luka Bačka Palanka“.

Agroinfo.rs

 

Vojvodina opredelila 43 miliona dinara za pošumljavanje, znatno više nego ranijih godina

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije raspisalo je Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2023. godini.

Zemlje sa brzorastućim privredama imaju takav poljoprivredni sektor, koji predstavlja ogledno dobro za uvođenje inovativnih tehnologija.

Poljoprivrednicima iz Vojvodine uručeno je 134 ugovora o bespovratnim sredstvima za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Pokrajinski sekreterijat za poljoprivredu dodelio je 60 ugovora za sufinansirеnjе nabavkе oprеmе za zaštitu od grada u voćnjacima i vinogradima u AP Vojvodini, na površini od 140 hеktara ukupne vrednosti 53,8 miliona dinara.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo uručio je juče ugovore o dodeli oko 60 miliona dinara korisnicima iz srpske pokrajine po osnovu konkursa za nabavku opreme za proizvodnju vina i rakije i konkursu za nabavku opreme za proizvodnju piva.

Zbog nedostavljanja potrebnih informacija o seči i planu smanjenja, nominacija bukovih šuma Fruške gore za Uneskovu listu svetske baštine nije odobrena. Ovo je još jedan dokaz o prekomernoj seči drveća, kažu iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета