Porasla cena tovljenika, ali istovremeno i repromaterijala

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na području Kikinde je cena tovljenika porasla u prethodnom periodu i sada iznosi 180-200 dinara, ali je u međuvremenu poskupeo i repromaterijal.

Prema rečima stočara, prisutno povećanje cena tovljenika nije dovoljno da bi se ostvarila adekvatna zarada, jer su u međuvremenu porasle i cene sirovina.

Dalibor Kovačević, stočar iz Kikinde, posvećen je isključivo proizvodnji krmača i prasadi. Razlog tome je veoma komplikovana situacija u proizvodnji tovljenika. Visoka cena kukuruza, slab ovogodišnji rod, uticali su na cenu žive vage, pa je sada cena donekle povoljnija, za razliku od pre samo nekoliko meseci.

- Sada je cena nešto viša nego ranije, tako da se kreće od 180 do 200 dinara za kilogram, ali to ne pokriva naše troškove u proizvodnji. Kukuruz plaćam 3.000 dinara, sojinu sačmu 120 dinara za kilogram, premiksi su takođe jako poskupeli. Na tu cenu koja je sada viša nego ranije, kada sam plaćao kukuruz 1.800 dinara, a sojinu sačmu 80 dinara, opet dođemo na isto. Za jednog tovljenika potrebno je oko 400 kilograma koncentrata, tako da sa novom cenom dolazimo do situacije da bukvalno onome ko od nas kupi tovljenika poklonimo svinju - kaže Kovačević.

Viša cena žive vage dobro je došla i Stevanu Bogosavljevu, poljoprivredniku koji raspolaže sa oko 20 krmača, desetak tovljenika i preko stotinu prasadi.

- Cena je do pre dva meseca bila od 130 do 140 dinara, a sada se kreće oko 180 dinara i to je znatan pomak što se tiče cene. Ulaganja su zaista velika i sa prethodnom nižom cenom bilo je ispod granice isplativosti - dodaje Bogosavljev.

Uprkos povećanju cene žive vage, kikindski stočari smatraju da bi ona trebalo da se uveća još više, imajući u vidu da je repromaterijal poskupeo.

- Na sadašnju cenu žive vage i cenu repromaterijala, tovljenik bi trebalo da košta od 230 do 250 dinara i sa tom cenom bi se nekako pokrili. Ko tovi u turnusu više svinja, taj može da ostvari malo veću zaradu - smatra Kovačević. Rod kukuruza ove sezone dratično je niži, na pojedinim parcelama smanjen je oko 70 odsto u odnosu na proteklu godinu. Na tržištu se priča o otkupnoj ceni od 25 dinara. Svi ti parametri usporili su realizaciju planova kikindskih stočara, koji će, kako kažu, ove godine plaćati veoma skupu hranu za svoje životinje.

Agroinfo.rs/agronews.rs

Porasla cena tovljenika, ali istovremeno i repromaterijala

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Prošle godine naša zemlja je kupila 200.000 prasadi. Jedan deo je otišao u tov, a neke su uvezli i sami trgovinski lanci kako bi imali za klanje i prodaju svežeg mesa.

U okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu Srbije u 2022. godini raspisan je Drugi javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstva u oblasti stočarstva.

U prvih sedam dana života prasad, posebno belih plemenitih rasa, udvostruče svoju telesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavilo je listu država iz kojih je zabranjen uvoz i tranzit pošiljki živih domaćih i divljih svinja, njihovog mesa i proizvoda, u cilju sprečavanja svinjske kuge, a na listi je i naša zemlja.

U toku su dva javna poziva za ostvarivanje prava na novčane podsticaje u agraru, tačnije u stočarstvu i biljnoj proizvodnji.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета