Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Ajvar je nastao u okolnostima koje je teško shvatiti u 21. veku i mora se krenuti na put, u avanturu 130 godina unazad, kroz Srbiju, Austrougarsku i Makedoniju.

U onome što je nekada za mnoge domaćice predstavljalo domaću radinost, danas na tržištu ajvar, često nazivan srp­skim kavijarom, zauzima vodeće mesto u pirpremanju domaćih proizvoda. Sa prefi­skom cara zimnice, postaje prepoznatiljiv ne samo u Evropi , već i na svetskom nivou. Postoji mnogo varijacija na temu čuvenog srpskog kavijara, brojnih narodnosti koji ga pokušavaju prisvojiti kao svoj brend.

Leskovački majstori za ajvar koriste papriku koja u sebi sadrži više suve materije i svojim je oblikom i drugim svojstvima pogodna za pečenje na tradicionalnim šporetima.

Osamdesetih godina prošlog veka Jugoslavija je bila druga u svetu po uzgajanju paprike a bolji od nas bili su samo Španci. I tada, a i danas , po količini paprike koju gaji prednjači jug Srbije odnosno Leskovački kraj.

Postoje različite vrste šilje, ajvaruše, babure, feferoni, paprike za turšiju i industrijske od kojih se dobija čuvena gruvana začinska paprika. Danas je u Jablaničkom okrugu pod paprikom oko 2600 hektara. Ne postoji seosko domaćinstvo koje nema bar neki ar paprike , a najčešće gaje onu od koje se pravi najbolji ajvar. Put od leskovačkog ajvara koji u ovom kraju pravi svako domaćinstvo do pa brenda kakav je on danas, bio je dug i naporan. Godinama smo slušali priču o tome kako su Slovenci zaštitili ajvar iako ga mi tradicionalno vekovima proizvodimo. Međutim, para za zaštitu geografskog porekla koje bi proizvođačima donelo dobit, a Srbiji prepoznatljivost, nikada nije bilo dovoljno. Pomoć je došla od Privredne komore iz Sijene jer oni imaju 160 brendiranih tradicionalnih proizvoda, a deo sredstava obezbedila je i naša zemlja odnosno Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Pored ajvara Leskovac je poznat i po crvenoj začinskoj paprici. 

Sastojci:

30 kg. crvenih paprika
1 litar ulja
200 ml. sirćeta
1/2 kesice konzervansa i so

Priprema:

Paprike ispeći na tradicionalan način. Pečene paprike slagati u dublji sud (dok su vrele) koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Oljuštiti, očistiti od semenki i samleti paprike. Ulje dobro zagrejati u širokoj šerpi, pa dodati samlevene paprike. Pržiti dugo uz mešanje. Prvo mešati povremeno dok ajvar ne proključa a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodati sirće i konzervans. Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posoliti po ukusu i dok je vruć sipati u tegle. Ostaviti ajvar preko noći u rerni na 60-80 stepeni C da se zapeče. Pre zatvaranja tegli dobro zagrejati oko 200 ml. ulja i premazivati površinu ajvara. Zatvoriti tegle najpre celofanom, pa potom i poklopcem i ostaviti na hladnom mestu.

Izvor:ryl.rs

 

DOMAĆI SRPSKI AJVAR

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета