KISELE PAPRIKE: Tradicionalni recept za ovaj neizostavan deo srpske trpeze!

YouTube printscreen

YouTube printscreen

Svako od nas ima bar jedan recept za zimnicu u svojoj kožnoj svesci koji nasledio od svoje bake. Ti recepti su više puta isprobani i provereni, a neretko ih i menjamo. Takav je i recept za kiselu papriku u krečnoj vodi bez konzervansa koji nam je poslala jedna baka iz okoline Kruševca.

Za pripremu ovog recepta nije vam potrebno mnogo, samo paprika, sirće, so i krečna voda. 

Najpre dobro operite papriku i poskidajte peteljke sa nje. Paprike zatim spustiti u krečnu vodu na nekoliko minuta i odmah izvući. U lonac sipati 5 litara vode i ubaciti pola kilograma negašenog kreča. Sačekajte od 5 do 10 minuta da se kreč ugasi. Nakon toga ostavite da odstoji minimum 12 sati i procedite kroz gazu.

TRIK: Domaćice su odavno koristile krečnu vodu za pripremu mnogih tradicionalnih recepta. Uloga krečne vode je da spreči voće ili povrće da omekša, odnosno da mu omogući da zadrži čvrstu strukturu kroz sam proces konzervacije.

Nakon toga papriku ređajte u kacu. Postupak je vrlo jednostavan. Postavite red paprike, red soli. Količina soli se određuje u odnosu na rastvor za nalivanje. Na 60 litara rastvora ne treba staviti više od 1,5 kg soli. Tankim slojem soli prekriva se paprika. Postupak je potrebno ponavljati dok se ne iskoristi sva paprika. Ovako spakovana paprika trebalo bi da odstoji 3 do 4 dana pre nalivanja. 

Rastvor za nalivanje paprike pravi se od vode i domaćeg vinskog sirća. Na 6 litara vode ide od litar do 2 litra domaćeg vinskog sirća u zavisnosti od kiselosti samog sirća. Nakon nalivanja potopite papriku kamenom. Za razliku od drugih recepta, zimnica pripremljena na ovaj način pretače se kao i kiseli kupus.

Izvor: agromedia.rs

KISELE PAPRIKE: Tradicionalni recept za ovaj neizostavan deo srpske trpeze!

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Na području Srbije usevi paprike iz semena se nalaze u fazi razvoja listova, a usevi paprike iz rasada u fazi razvoja sporednih stabala i cvetanja, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Proizvođači paprike u selima paraćinske opštine gde se tradicionalno gaji ovo povrće uprkos velikoj suši zadovoljni su kvalitetom i pronosom

Krem čorba od karfiola je prava stvar za okrepljenje organizma i predah od mesa. Pravi se lako i brzo i obožavaće je cela porodica.

Piletina u sosu sa pečurkama je nešto što ne može da dosadi, a ovaj recept je posebno jednostavan, pa će uspeti i onima koji nisu preterano vešti u kuhinji.

Ribu treba često jesti, ne samo kada je post. Ovaj recept za prženog šarana je nešto zaista posebno. Pripremićete ga lako i brzo, a poseban ukus ribi će dati svinjska mast.

Biskvit sa jagodama je idealan ako želite da se zasladite i da napravite kolač "na brzaka". Uspeva svakom i uvek ćete mu se rado vraćati.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета