Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Metoda konzerviranja voća u kojoj voće ostane sveže i sočno kao da je sada ubrano

Ovom metodom mogu se konzervirati celi plodovi trešnje, jagode, šljive, kajsije, komadi ananasa i drugo sveže sezonsko voće. Konzervirano voće u zavisnosti od kvaliteta može da opstane od nedelju dana do dve nedelje. 

- Izaberite voće koje nije još uvek potpuno zrelo, jer je takav plod čvršći i bolje podnosi ovakav način konzerviranja.
- Pažljivo i temeljno operite voće. U zavisnosti od toga koje voće koristite, potrebno je da ga očistite od koštica ili semenki.
- Voće stavite u tegle sa većim otvorom na vrhu, ali se postarajte da kupite poklopce sa boljim i jačim sistemom dihtovanja, kako biste sprečili cirkulisanje vazduha. Napunite tegle do vrha.
- Snažno zavrnite poklopac na tegli.
- U manju šerpu sipajte vodu i stavite seno.
- U lonac sa vodom i senom potopite vaše tegle, ali tako da se one međusobno ne dodiruju. Seno se stavlja u vodu kako se sprečilo udaranje tegli pri kuvanju što može dovesti do pucanja stakla. Umesto sena može se koristiti i tkanina.
- U šerpu dolijte vode skoro do poklopca tegle i zagrevajte vodu dok ne provri. Cilj je da se voda zagreje dovoljno da steriliše voće i tegle, ali i da se pritom voće ne skuva.
- Sklonite šerpu sa vatre dok se voda i tegle ne ohlade.
- Nakon ovog odložite tegle sa voćem na hladnom i suvom mestu. Voće će biti ukusno i biće kao da je upravo ubrano iz bašte.

Izvor:.agromedia.rs

KONZERVIRAJTE SVEŽE VOĆE

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović ocenio je danas da će, zbog velikih vrućina, rod voća u Srbiji ove godine biti manji pet do osam odsto u odnosu na 2023. godinu. Keserović je rekao da, ako Srbija u proseku proizvede oko 1,45 miliona tona voća, da će ove godine prinos biti između 1,22 i 1,25 miliona tona.

Voćari koji imaju borovnicu zadovoljni su ovogodišnjom prosečnom sezonom u pogledu prinosa, ali ne i trenutno cenom od 3,8 EUR po kilogramu.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета