Lekovitost KUVANE PŠENICE kalorije i recept

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

U prošlosti se pšenica smatrala religioznom biljkom i bila je izuzetno cenjena zbog svoje velike hranljive vrednosti.

Zrno pšenice obiluje mineralima i vitaminima, a naročito je važan visok nivo B vitamina koji se nalazi u pšenici. Kuvana pšenica je izuzetno pogodna za sve one osobe koje žele da izgube na kilaži. ova žitarica ne sadrži puno kalorija i možete je uključiti u svoj dijetalni režim ishrane. 

Važno je znati da na ½ šolje pšenice ima samo 1g masti, a holesterola nema uopšte, što je izuzetno dobro za sve one koji pokušavaju zdravo da se hrane.

Osim toga, u toj količini pšenice se nalazi 29 g ugljenih hidrata, 6 g proteina, 4 g vlakana, 2 mg kalijuma i oko 265 mg natrijuma. Sve su ovo jako korisni nutrijenti koji će imati pozitivan uticaj na vaše zdravstveno stanje. U pšenici se nalaze i bakar, mangan, selen i mnogi drugi minerali i vitamini. Poznato je da je B vitamin koji se nalazi u pšenici veoma važan za funkcionisanje nervnog sistema u našem organizmu. Sa druge strane, imamo magnezijum i fosfor koji u kombinaciji pomažu da se reguliše krvni pritisak i da se izgrade jake kosti.

Kuvana pšenica se preporučuje u slučaju opstipacije i hemoroida. Ukoliko imate problema sa probavom, preporučuje se da redovno konzumirate kuvanu pšenicu, bar jednom u toku nedelje. Kuvana pšenica sadrži dosta vlakana i zato može da pomogne kod raznih upala u debelom crevu. Istraživanja su pokazala da kuvana pšenica može da spreči, ali i da leči rak debelog creva. Dokazano je i da se redovnim konzumiranjem kuvane pšenice može smanjiti rizik od srčanog udara. Zahvaljujući betainu koji sadrži, kuvana pšenica može da ublaži brojne upale u organizmu.

Dokazano je i da kuvana pšenica predstavlja idealnu hranu za dijabetičare. Osim toga, redovna konzumacija kuvane pšenice može u znatnoj meri da spreči dijabetes tipa 2.

Ne samo da je kuvana pšenica dobra za zdravlje nego i za vaš izgled. Ona može pomoći u tome da snizite telesnu težinu i da izgledate onako kako ste oduvek sanjali. Istraživanja su pokazala da je kuvana pšenica naročito efikasna kod žena koje imaju problem sa viškom kilograma. Ukoliko budete svakodnevno konzumirali kuvanu pšenicu, nema sumnje da ćete izgledati i osećati se savršeno. 

Dovoljno je samo kuvati zrna pšenice negde oko sat vremena kako bi postala mekša. Nemojte ih kuvati previše dugo, kako pšenica ne bi izgubila svoj specifičan ukus i teksturu. Dakle, da biste spremili kuvanu pšenicu potrebno vam je 2 šolje zrna pšenice, 7 čaša hladne vode i 1 kašičica soli.

Najpre je potrebno da sortirate pšenična zrna i da uklonite sva ona zrna koja ne valjaju. Zatim isperite pšenicu hladnom vodom i stavite je u šerpu u kojoj ćete je kuvati. Dodajte so i vodu i počnite sa kuvanjem. Kada pšenica provri, onda umanjite temperaturu na šporetu i pustite da se sve i dalje kuva na laganoj vatri. Neka se kuva oko sat vremena ali ne zaboravite da povremeno promešate smesu. Kada pšenica bude skuvana, onda procedite vodu i dobro isperite zrna pšenice. Ukoliko hoćete da jedete toplu pšenicu, onda je najbolje da je jedete kada je tek skuvana. 

Usled preterane konzumacije kuvane pšenice, mogu se javiti alergijske reakcije jer se u pšenici nalazi dosta glutena, tako da osobe koje su alergične na gluten ne bi trebalo da koriste ovu namirnicu.

Osim toga, poznato je da se u kuvanoj pšenici nalaze i oksalati, a oni mogu da izazovu kamen u bubregu, naročito ako se jede u velikim količinama i duži vremenski period. Upravo iz tog razloga preporučuje se da kuvanu pšenicu konzumirate umereno, odnosno dva ili tri puta u toku nedelje. Na taj način poboljšaćete svoje celokupno zdravlje.

Lekovitost KUVANE PŠENICE kalorije i recept

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Ove godine je definitivno da kvalitet neće biti izvanredan, objašnjavaju stručnjaci

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

U Srbiji pšenica predstavlja jednu od najvažnijih poljoprivrednih kultura. Ipak, rat u Ukrajini uzrokovao je globalne poremećaje na tržištu, pa su tako i silosi u našoj zemlji još uvek puni, uprkos tome što se bliži nova žetva.

Prethodne jeseni pšenicom je u Srbiji zasejano 720.000 ha ili 25% više nego lane. Ratari su uglavnom primenili svu potrebnu agrotehniku, pa pšenica u ovom trenutku izgleda kao retko koje godine u ovo vreme.

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da građani po pitanju prehrambene bezbednosti mogu da budu spokojni, jer je Vlada Srbije kroz robne rezerve obezbedila dovoljno osnovnih životnih namirnica, precizirajući da se u skladištima nalazi na stotine hiljada tona pšenice i kukuruza, više od 11.000 tona šećera, 11.000 tona soli i 11.000 litara ulja.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета