U čemu je RAZLIKA između džema, pekmeza i marmelade

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Teško da će neko, osim iskusne srpske domaćice, dati tačan odgovor na pitanje u čemu je razlika između ovih domaćih slatkiša koje prosto obožavamo?!

Ove tri poslastice imaju zajedničko to jer se prave od voća i šećera a sve drugo im je različito.  Zato smo odlučili da vam malo bliže objasnimo po čemu se razlikuju ove poslastice koje, kada ih gledamo u tegli, izgledaju prilično isto. Ali, kada otvorimo teglu, vidimo da im struktura nije baš ista.

Džem i pekmez i marmelada se dobijaju preradom voća, ali se razlikuju po vrsti i količini potrebnog voća, po delovima voća koji se koriste, dodacima poput šećera i po gustini. 

Pekmez se, takođe pravi od svežeg voća, ali se kuva duže od džema i u njega se stavlja manje šećera (najviše 20% od količine voća, a mnoge domaćice ga uopšte i ne dodaju). Voće za pekmez se samo secka i njegova struktura je gušća nego struktura džema. 

Marmelada je najgušća u trojcu “džem, pekmez, marmelada”. Za pripremu ove poslastice voće se melje ili pasira, a zatim se kuva sa šećerom. Po pravilu, u marmeladu se stavlja manje šećera nego u pekmez (u pekmez manje nego u džem, u džem manje nego u slatko), pa se zbog toga najduže i kuva, sve dok se voće ne želira i ne stvori gustu, kompaktnu strukturu. Može se praviti od jedne vrsta voća, a može se kombinovati i nekoliko vrsta.

Džem se pravi od svežeg voća očišćenog od koštica. Voće za džem se cepka i slično se pravi kao slatko, ali sa upola manje šećera. Mnoge domaćice prvo ušpinuju šećer pa onda u taj sirup dodaju cepkano voće, koje može da ostane u komadićima i kad se završi kuvanje. Komadići voća čak ne moraju da budu potpuno ukuvani, da bi se na prvi pogled videlo od čega je napravljen. Džem se kuva najkraće, zato je po strukturi i najređi.

Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo osam slatkih namaza: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire

U čemu je RAZLIKA između džema, pekmeza i marmelade

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenje vreme je odlično za sadnju novih voćaka. Ovo uglavnom predstavlja značajan izdatak za gazdinstva, pa je važno izbeći eventualne greške.

U tabeli u nastavku pronađite cene voća i povrća na dan 03.11. 2021.

U tabeli u nastavku pronađite cene voća i povrća na dan 11.10. 2021.

Trnjina je veoma zdrav, divlji plod čiju lekovitost narodna medicina poznaje od davnina. Danas vam predstavljamo recept za džem od ovih bobica koji je pun vitamina.

Kalijum (K) nije u sastavu belančevina niti drugih organskih materija, ali kod voćaka obavlja izuzetno važnu životnu ulogu, zbog čega je njegov nedostatak praćen veoma ozbiljnim fiziološkim poremećajima.

Zdrave alternative kada je u pitanju ishrana su sve popularnije. Danas pričamo o brezinom šećeru ili ksilitolu i tome da li je zaista zdrav i pogodan čak i za dijabetičare.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета