Zaprška oštro ili glatko brašno, pitanje je sad?

Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Ponekad je zaista važno koristiti određenu vrstu brašna kako bi krajnji rezultat bio savršen.

Zaprška se uglavnom koristi da bi se čorba ili jelo zgusnulo, to je smesa koja se sastoji od brašna i masnoće. Mnoge domaćice, često se pitaju koje brašno ide u zapršku.

Koje odabrati – oštro ili glatko brašno?

Oštro brašno samleveno je grublje od glatkog pa je ono savršen odabir za izradu zaprške za jelo ili čorbu.

Glatko pšenično brašno najčešće se koristi u izradi dizanih testa (kiflica, hlebova, itd.) zbog svoje strukture koja testo čini glatkim.

Iako je vizuelno razlika između oštrog i glatkog brašna zaista mala, ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna da biste dobili zadovoljavajući proizvod.

Tako se recimo za razvučeno testo poput onog za bundevaru, sirnice i štrudle koristi meko brašno, isto kao i kod pripreme hleba i peciva kao i lisnatog testa. Oštro brašno je idealno za recimo njoke, kolače od dizanog testa, prhke kolače, pohovanje…

Zaprška oštro ili glatko brašno, pitanje je sad?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Republička direkcija za robne rezerve počela je da šalje ugovore o isporuci brašna mlinarima i pekarima koji su se našli na spisku za subvencionisano brašno, dostavljenom direkciji i ovo brašno biće podeljeno sledeće nedelje, najavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić

Nakon odluke Vlade Srbije da ograniči cene osnovnih životnih namirnica, usvojene su izmene Uredbe o ovom ograničenju.

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica koja će biti primenjivana u trajanju od 60 dana, dok su za prekršioce ove mere zaprećene kazne.

Republička direkcija za robne rezerve oglasila je prikupljanje pismenih ponuda za razmenu 30.000 tona merkantilne pšenice za pšenično belo brašno „T-500“, koje će se dobiti meljavom, radi interventne prodaje proizvođačima hleba.

Nakon poskupljenja ulja u našoj zemlji, poskupelo je i brašno, a cene za kilogram se kreću od 68 do 79 dinara.

Stalno slušamo šta je od namirnica zdravo, a šta ne. Stručnjaci se slažu da treba da postoji zamena za belo brašno, a mi vam u nastavku predstavljamo baš jedan takav recept za ukusan hleb.

  • Најновије
  • Најчитаније

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета