TROPSKO VOĆE U VAŠEM DOMU 7 caka za uzgajanje avokada u kući

Foto:Unsplash.com

Foto:Unsplash.com

Neverovatno popularno voće, jer je dobro za srce, blagotvorno deluje na oči, veoma je hranljivo, pomaže u sprečavanju pojave raka, i ima brojne druge prednosti, zbog čega ga mnogi nazivaju “super-hrana”

Avokado (Avocado) spada među najzdravije voće, u jednom plodu avokada krije se skoro 20 vitamina i minerala. Mesnati plodovi imaju veliku hranjivu vrednost.

Uzgoj avokada nije komplikovan već iznenađujuće koliko ga je lako uzgajati. U daljem tekstu ćemo objasniti kako gajiti avokado u saksiji.

Kako da zasadite svoj avokado:

1. Nožem presecite avokado na pola i izvadite celu semenku iz ploda. Dobro pazite da sa koštice ne uklonite smeđu kožicu, jer je to omotač semenke. Obratite pažnju koji je kraj semenke bio okrenut ka vrhu ploda a koji ka donjem delu kao što je na slici

.

2. Ubodite četiri čvrste čačkalice u seme avokada. Neka razmak između zabodenih čačkalica bude približan kako bi pravilno poslužile kao „skele“. Napunite staklenu teglu ili čašu vodom skoro do vrha i postavite semenku na vrh tegle tako da stoji pri samoj površini vode. Svakodnevno proveravajte nivo vode i dolivajte po potrebi.

3. Teglu ostavite na okno osunčanog prozora kako bi pospešili brže klijanje semena. Nekada je za to potrebno oko 4 nedelje, a nekada je potrebno više strpljenja, jer seme može proklijati tek za dva meseca. Potrebno je da vodu menjate svakog dana ili svakog drugog dana kako se ne bi stvorile i širile gljivice i bakterije koje mogu naškoditi semenu.

4. Kada biljka avokada dostigne 15 centimetara skratite 8 centimetara, jer tako ćete pojačati njen rast a kada ponovo dostigne tu visinu presadite je u saksiju.

5. Na dno saksije postavite dnenažni sloj (kamenčiće, šljunak) pa tek onda sipajte supstrat bogat organskim materijama. Gornja polovina semena, kao što nije bila u vodi, ne treba da bude ni u zemlji, nju ne pokrivate supstratom. Kako biljka bude rasla videćete da seme počinje da se suši. Kada bude potpuno suvo, biljku avokada slobodno prebacite u veću saksiju koja je šira.

6. Pogodno je da se biljka presadi u periodu od marta do juna, kako bi se izbegle niske temperature i smrzavanje.

7. Avokado redovito zalivajte, važno je da zemlja bude vlažna, ali ne i previše natopljena. Ako listovi postanu žuti, to je znak da je biljka previše natopljena vodom.

Agroinfo.rs

TROPSKO VOĆE U VAŠEM DOMU 7 caka za uzgajanje avokada u kući

Komentari

imam avokado star 4 godine.visine 1,5m. u saksiji.Da li u nasem podnevlju i u saksiji moze doneti plodove

is it safe to buy levitra on line 00378 1044 Divalproex Sodium Mylan Pharmaceutical Inc

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Deficit folne kiseline je obično posledica nedovoljnih količina u ishrani, posebno u trudnoći i kod hroničnih bolesti. Dnevne potrebe kod žena iznose do 400 mikorgrama, dok su u trudnoći su 2-3 puta veće.

Kada je ishrana naših kućnih ljubimaca u pitanju, treba se informisati i biti oprezan. Na ovaj način nećemo grešiti i obezbedićemo im normalan i zdrav život. U nastavku teksta saznajte koje namirnice vaš kućni ljubimac nikako ne sme da jede.

Ako ste ikada poželeli da gajite drvo banane, ali ste mislili da je klima u kojoj živite previše hladna i odustali ste od te ideje, možda ćete ponovo razmisliti kada budete saznali kako možete uspešno da je gajite i u područjima gde je vreme malo hladnije.

Da biste posadili tropsko voće ananas nije vam potrebno neko posebno seme, vec običan ananas iz prodavnice.

Avokado (Avocado) spada među najzdravijem voću, pa ga nutricionisti često preporučuju,nazivajući ga i supervoćem. U jednom plodu avkoada krije se skoro 20 vitamina i minerala.

Nema ničeg boljeg od domaćeg namaza za doručak, a posebno će vam se svideti preukusan humus od avokada

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета