KAMENA GORA NAJLEPŠA VAZDUŠNA BANJA

Foto:Print screen youtube.com

Foto:Print screen youtube.com

U jeku razvoja seoskog turzima, Srbija zaista ima šta i da ponudi ljudima koji svoj odmor vide kao odlazak na selo, planinu, u banju ili na salaš

Kamena Gora planinsko selo, sačuvano od civilizacijiskih tekovina i urbanizacije. Zahvaljujući mirisnim proplancima, predivnim gustim četinarskim šumama i obiljem pitkih ledenih izvora smatraju najlepšim selom u Prijepoljskoj opštini na jugozapadu Srbije. 

Kamena Gora je majušno selo sa oko 160 stanovnika, uzdignuto između Prijepolja, Pljevalja i Bijelog Polja /Crna Gora/, pored koga prolazi granica sa Crnom Gorom 1496 m, na prosečnoj nadmorskoj visini preko 1300 metara, odakle se pruža nezaboravni pogled od koga zastaje dah na prekrasne planinske masive Durmitora, Jadovnika, Zlatara, Golije, Zlatibora i dr.

Kamena Gora je mesto koje je nezaobilazno za prave ljubitelje prirode, aktivnog odmora i seoskog i zdravstvenog turizma. Kamena Gora pripada planinskoj celini Starovlaško-raških planina koje se prostiru između Drine i Ibra, oko Lima, Uvca i Moravice, i u prostorima sliva reka Raške i Studenice. Planine koje ubrajamo u Starovlaško-raške planine su i Zlatbor, Zlatar, Tara, Jadovik, Ozren, Golija, Mučanj, Radočelo, Čemerno, Giljeva, Rogoza, Jelica, Javor, Žilindar i Zvijezda.

Najviši vrh Kamene Gore je Ravna gora i doseže 1.496m nadmorske visine i preko njega se proteže državna granica.Okružena dubokom četinarskom šumom, sa mnoštvom izvora koji nikada ne presuše, te dugovečnim gorštacima, koji potvrđuju iskonsku životnu filosofiju sa radošću ponuđenu svakom gostu. Kamena Gora je jedinstveni prirodni rezervat, te je zahvaljujući svojim veličanstvenim specifičnostima, sredinom 20. veka proglašena vazdušnom banjom. Na Kamenog Gori postoji 6 dobro obeleženih planinarskih staza, ukupne duzine oko 90 km, kroz guste šume i livade, ukrašene brojnim pitkim izvorima. 

Seoski turziam na Kamenoj Gori, osim smeštaja u seoskom okruženju, nudi i sledeće:

lokalnu tradiciju, slavlja, običaje i verovanja,
tradicionalne ručne radove i umotvorine,
domaća jela, sokove, slatka od raznog šumskog voća, eko-povrće, eko-voće, domaća vina i rakije, lekovite čajeve i bilje,
upoznavanje prirode i njenih zaštićenih područja i prirodu izuzetnih oblika,
zdravstveni turizam u vazdušnoj banji, koji je moguć na osnovu specijalne lokalne mikroklime,
lovački turizam, jahanje,
biciklizam,
planinarenje,
kampovanje;

Izvor:kamenagora.com

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Divčibare su turistički centar smešten na planini Maljen, u Kolubarskom okrugu, 38 km južno od grada Valjeva. Divčibare se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda.

Srbija je bogata raznim vrstama divljači, kao i brojnim vrstama riba. Na celokupnoj teritoriji nalaz se lovišta i mesta za ribolov.

Prolom Banja poznata je, pre svega, po svojoj lekovitoj Prolom vodi, koja pripada retkoj grupi voda visokih balneoloških vrednosti: visoko alkalna (pH 8,8-9,2), niskomineralizovana (suvi ostatak 148 mg/l), bikarbonatna.

Ulaganje u ponudu poljoprivrednih domaćinstava seljacima se može višestruko vratiti za nekoliko godina, a to Srbiji može da donese nekoliko milijardi evra godišnje. Ali samo pričamo a ništa nepreuzimamo.

Krupajsko vrelo nalazi se u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Smešteno je između sela Milanovaci Krupaja, oko 35 km od Žagubice.

Brestovačka Banja je udaljena 280 km jugoistočno od Beograda.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета