13 meteo stanica za pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji dobio Sombor

Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Grad Sombor dobio je 13 meteo stanica u okviru projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“, koji je podržan kroz Program razvojnog partnerstva (develoPPP.de) Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a koji sprovode Nemačka razvojna saradnja (GIZ), TeleGroup i NALED.

Meteo stanice su postavljene u Somboru, Doroslovu, Staparu, Bačkom Monoštoru, Kolutu, Bačkom Bregu, Rastini, Gakovu, Stanišiću, Čonoplji, Telečkoj i Aleksa Šantiću i povezane su sa AgroLIFE platformom koja je namenjena za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivredni proizvođači mogu da preuzmu na Google prodavnici mobilnu aplikaciju AgroLIFE, besplatno se registruju i putem ovog digitalnog asistenta dobijaće informacije o vremenskim prilikama. Informacije se ažuriraju na svakih sat vremena, a senzori meteo stanica prate temperaturu, vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu. Svi prikupljeni podaci biće dostupni poljoprivrednim proizvođačima i do godinu dana unazad. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.

Aplikacija je dostupna i besplatna za sve vlasnike privatnih gazdinstava, kao i zakupce državnog poljoprivrednog zemljišta, a podacima se može pristupiti i preko stranice https://farmer.agrolife.world/. Da biste putem ove stranice pristupili podacima sa meteo stanica za Grad Sombor potrebno je da koristite sledeće pristupne podatke: Korisničko ime: Sombor      Šifra: meteo

Za više informacija o projektu, AgroLIFE aplikaciji i meteo stanicama potrebno je obratiti se Odeljenju za poljoprivredu i zaštitu životne sredine na telefone 025/468-106 ili 025/468-163.

Ukupna vrednost svih 13 meteo stanica sa pratećim softverom (uključujući troškove osiguranja od krađe i razbojništva) iznosi 76.700,00 evra bez PDV odnosno 92.040,00 evra sa PDV-om.

Agroinfo.rs/agrotv.net

13 meteo stanica za pomoć u poljoprivrednoj proizvodnji dobio Sombor

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Gradska pivnica u Somboru ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od 75 miliona dinara kroz stečaj firme Tepkos iz Čonoplje, objavio je danas stečajni upravnik, prenosi RTV.

Treću godinu zaredom u Somboru se organizuje važna ekološka akcija prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor (PSS) i grada Sombora.

Zahvaljujući zajedničkom projektu Grada Sombora i Pokrajinskog sekretarijata, za stanovnike još jednog naseljenog mesta na somborskoj teritoriji obezbeđena je zdrava pijaća voda otvaranjem fabrike u Bačkom Monoštoru.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu objavio je Javni poziv za prijem u članstvo poljoprivrednog inkubatora Agrinno 2 Sombor.

U Somboru oglašeno 3500 ha u trećem krugu nadmetanja za zakup državnog zemljišta, objavila je Uprava za poljoprivredno zemljište. Oglas za treći krug javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta raspisan je 06.04. u Somboru.

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke Topole i Subotice od sad će putem najsavremenijih meteo-stanica moći da se informišu o vremenskim nepogodama, kao i pojavi bolesti i insekata koji prete njihovim usevima.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета