A ŠTA JE SA OSTALIMA? Nisu ugroženi samo poljoprivrednici iz Braničevskog okruga, organizuju se protesti širom Srbije

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Nakon pisanja medija da su se poljoprivrednici iz Braničevskog okruga pobunili zbog cene đubriva i nakon što im je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo nižu cenu, ostali poljoprivrednici se sa pravom pitaju šta će sa njima biti i za što pravila ne važe isto za sve.

Juče su protiv visokih cena goriva i đubriva ustali poljoprivrednici Iz Valjeva, Kraljeva, Batočine, Uba, a za danas se spremaju i Šapčani. Nezadovoljstvo je dodatno podgrejala informacija da će iza njihovih kolega iz Braničevskog okruga stati Grad Požarevac, pa glasno pitaju nadležne: "A šta je sa nama?".

Poljoprivrednici iz Braničevskog su postigli dogovor kada će đubrivo urea plaćati po 150 evra nižoj ceni po toni, ali zašto ovo važi samo za njih?

- Da li sam ja najsrećniji? Da li su ostali proizvođači iz braničevskog okruga najsrećniji? Verujem da nisu. Ali znači, mi smo neki kompromis napravili u smislu da svako nešto dobije i svako nešto izgubi - kaže Nedeljko Savić iz udruženja "Stig", a prenosi N1.

Zbog dvostrukih aršina sa pravom su se pobunili poljoprivrednici iz ostatka naše zemlje koji se pitaju zašto niže cene ne važe za sve jednako.

- Ne može da se samo jednom okrugu, a šta smo mi ostali? Zašto mi nemamo te cene? Kako je za njih moglo, a za nas ostale ne može? Zar treba sad svi da krenemo? Hoćemo sad svako selo, svaki region jedan po jedan da izlazi da blokira put? Pozvaćemo i svoje porodice, izaći ćemo sa decom, izaći ćemo svi. Ovo je zadnje vreme, mi više da izdržimo ne možemo. Srpski seljak je danas na kolenima, on je osiromašen - izjavio je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz Roćevića.

Cene đubriva ove godine su tri puta više u odnosu na prethodnu zbog čega su poljoprivrednici prinuđeni da smanje korišćene količine, što automatski znači i smanjenje prinosa.

Poljoprivrednici ubskih sela Pambukovica, Novaci i Trlić parkirali su svoje traktore u centru Uba, na platou kod pumpe, da bi potom krenuli u protesnu vožnju, kako bi izrazili nezadovoljstvo položajem poljoprivrednih proizvođača Tamnavskog kraja. Poljoprivrednici iz Šapca nezadovoljni čitavom situacijom najavljuju protest za danas u 11.30 časova koji će simbolično nazvati "Minut do dvanaest".

- I ako smo mi sve to upućivali i zahtevali od Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine da nam izađe u susret, oni se jednostavno ne odazivaju na naše pozive i ne interesuju ih naši problemi, onda normalno mora doći do ulice", objašnjava Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Šapca.

Agroinfo.rs

 

A ŠTA JE SA OSTALIMA? Nisu ugroženi samo poljoprivrednici iz Braničevskog okruga, organizuju se protesti širom Srbije

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета