Akciju protiv falsifikatora meda najavio ministar Nedimović

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Branislav Nedimović ministar poljoprivrede izjavio gostujući na TV Prva je u toku „velika akcija gde pokušavamo da te falsifikatore meda uklonimo sa tržišta kako bi naši pčelari imali bolju prođu na tržištu“.

SPOS je pre par dana pozvao potrošače i pčelare da prijave svaku sumnju na neispravnost meda na tržištu, a do danas su prijavljene neispravnosti u preko 500 maloprodajnih objekata, navodi se na sajtu SPOS. Sve prijave su prosleđene nadležnima, kako bi im se pomoglo u sprovođenju akcije, i ukazalo na sporne proizvođače falsifikovanog meda.
Ministar je posebno pominjao uvoz meda iz Ukrajine i Moldavije, između ostalog rekavši: „Mi gledamo da to suzbijemo. Nije reč o medu, nego o veštačkoj tvorevini koja liči na med“.

Izvor:agrosmart.net

Akciju protiv falsifikatora meda najavio ministar Nedimović

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Od 25 uzoraka meda na našem tržištu koji su testirani po novoj Kada je reč o novoj metodi za utvrđivanje falsifikata EIM-IRMS, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović rekao je za Biznis.rs da je to inovativna i nepogrešiva laboratorijska metoda za utvrđivanje falsifikata hrane i pići za utvrđivanje falsifikata hrane i pića, 22 nisu prošla testove autentičnosti.

Iako je Zakon o sredstvima za zaštitu bilja inoviran još u prvom kvartalu 2019. godine, do danas nije započeta obuka poljoprivrednika za pravilan tretman (odložena zbog korone), bez koga ne bi mogli ni da kupuju pesticide, a kamoli da ih primenjuju, objavio je na svom sajtu Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Poslednjih nekoliko godina pčelarstvo u Jablaničkom okrugu je u usponu. Sve više je i košnica i pčelara koji proizvode uglavnom bagremov med.

Aco Vujović iz sela Prilike kod Ivanjice počeo je da se bavi pčelarstvom pre skoro četiri decenije, najpre iz hobija, a od 1996. godine i profesionalno. U poslu mu pomažu supruga Milena i dvojica sinova Željko i Nenad.

Ubraja se među najlepše ptice Evrope, ali za pčelare je pčelarica (Merops apiaster) koja proždire pčele koje se vraćaju sa paše u košnicu kad im je voljka napunjena nektarom. Jedna ptica može da pojede 150–250 pčela, a kad uzgaja mlade i nekoliko puta više.

Napitak eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета