Cena kupine takođe dostigla svoj maksimum, a očekuje se da će i dalje rasti

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Pored maline, cena kupine je ove godine takođe dostigla istorijski maksimum. Trenutna cena je oko 200 dinara po kilogramu, a proizvođači očekuju da će ona rasti i u narednim danima, te da će biti oko 300 dinara.

Prethodnih godina se cena kupine kretala oko 50 dinara za kilogram, dok je ove dostigla svoj maksimum. Veliku potražnju ovog voća uslovila je nestašica na svetskom tržištu, jer je Meksiko kao najveći proizvođač podbacio. Upravo zbog toga je i cena viša, a ove godine će srpska kupina imati šansu i da nađe put do kupaca u zemljama Skandinavije.

Ovogodišnji rod kupine u Srbiji je manji, iako je ona dočekala svojih pet minuta kada je u pitanju cena. Osim toga, nekada je u našoj zemlji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, dok je trenutna situacija dosta lošija. Zbog nepovoljne situacije i neisplativosti, mnogi su svoje zasade posekli, pa je tako danas pod ovom voćnom vrstom kod nas svega 1.300 hektara.

Osim toga, voćari iz ivanjičkog kraja takođe kažu da je potražnja za kupinom još veća nego za malinom, a da kupci sami dolaze i traže ovo voće gotovo i ne pitajući za cenu.

Agroinfo.rs

Cena kupine takođe dostigla svoj maksimum, a očekuje se da će i dalje rasti

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Poslednje dve godine kupine doživljavaju pravu ekspanziju. Uzrok porasta cene ovog voća je porast tražnje nastale usled nestašice na svetskom tržištu. Ali, to nije slučaj u Srbiji.

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Spretniji berači se sa vlasnikom dogovaraju o zaradi po ubranom kilogramu, pa njihova zarada zavisi od umeća, brzine ruku i od toga koliko ko može da podnese rad na visokim temperaturama.

Agroanalitičar Goran Đaković rekao je da smo ponovo oborili rekord što se tiče izvoza voća - prošle godine inkasirali smo 824,1 milion evra, a samo od malina zaradimo 300 miliona evra.

Prema ranim prognozama, cena maline će ove godine ići i do 800 dinara po kilogramu, dok su najavljivane dnevnice za berače i do 8.000 dinara. Iz Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji kažu da su ovi iznosi dnevnica nerealni.

Verovali ili ne, ovo egzotično voće koje dolazi iz Afrike, a zove se kivano, može se uspešno gajiti i u našim uslovima. Seje se krajem aprila, početkom maja, nije preterano zahtevna, a uspeće čak i u saksiji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета