PROIZVODNJA ĐUBRIVA UZ NIŽE TROŠKOVE: Cene đubriva u padu, kako se to odražava na potražnju?

Foto:pixabay.free

Foto:pixabay.free

Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove.

Cene azotnih đubriva i dalje padaju u Evropi i na svetskom tržištu. To je posledica nastavka pojeftinjenja gasa i slabe potražnje za đubrivima zbog cena koje su i dalje previsoke za poljoprivrednike.
 
Jeftinija urea u Francuskoj
 
U nemačkim uvoznim lukama one su za kalcijum amonijum nitrat pale za 10 EUR pa je koštao nešto manje od 390 EUR/t. Za skoro 30 EUR bio je jeftiniji rastvor amonijum-nitrat koje je koštao 420 EUR/t. Za ureu su ostale stabilne na skoro 510 EUR/t, izveštava Agrarheute, prenosi portal Ekapija.

Trend pada se beleži i u Francuskoj. Potražnja za najvažnijim đubrivom za tamošnje poljoprivrednike, amonijum-nitratom, je veoma smanjena, iako je palo na 430 evra/t. Urea je jeftinija za 110 evra u odnosu na Nemačku. U uvoznim lukama je koštala 400 evra/t.
 
Snažan pad cena prirodnog gasa u Evropi omogućava najvećim proizvođačima đubriva da nastave proizvodnju uz znatno niže troškove. Istovremeno se smanjuju proizvodne marže.
 
Indija uvozi iz Rusije
 
Na svetskom tržištu cene amonijaka padaju, dok su za ureu skoro nepromenjene. Na tržištu fjučersa u SAD, urea za isporuku u martu je iznosila nešto manje od 303,72 EUR/t, a nisu veće ni za sledeće mesece. Kupci čekaju poslednji momenat primene i dalji pad cena.

Na drugom kraju sveta Indija se snabdeva jeftinim ruskim đubrivom. Izvoz iz Rusije u Evropu je u zastoju. Vodeći svetski poljoprivredni proizvođač, Brazil, ima velike zalihe što je smanjilo potražnju.

PROIZVODNJA ĐUBRIVA UZ NIŽE TROŠKOVE: Cene đubriva u padu, kako se to odražava na potražnju?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Jesenja setva pšenice u Srbi se bliži kraju, zasejano je manje parcela nego prošle godine, zemljište je nedovoljno nađubreno, seme je korišćeno sa "tavana", a ne deklarisano, pa se dogodine ne može očekivati dobar rod, rekli su danas poljoprivrednici

Sredstva predviđena za poljoprivredu u budžetu za sledeću godinu dovoljna su za sva predviđena direktna davanja u okviru podsticaja u poljoprivredi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević.

Otopljavanje pogoduje poljoprivrednim štetočinama, jer mogu da ubrzaju razmnožavanje, prežive zimu i migriraju dalje ka severu. Priča o širenju insekata i drugih štetnih vrsta tek će da dobije na značaju, ocenila je naučnica Sandra Krengel-Horni.

Od uvođenja elektronskog sistema i početka primene zakona u januaru 2019. godne, broj legalno angažovanih sezonskih radnika povećan je više od 20 puta

Poljoprivrednike u Srbiji najviše muče višak mleka i mlečnih proizvoda na zalihama, kao i pad cene pšenice koji je došao iz Evrope, izjavila je ministarka poljoprivrede napominjući da su dogovorene mere usmerene na prevazilaženje tih problema

Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica, izjavio je danas predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета