CENA LEŠNIKA SE FORMIRA NA EVROPSKOM TRŽIŠTU

Foto:Pixabay

Foto:Pixabay

Prema procenama iz 2018. godine, u Srbiji se pod zasadima leske nalazilo između 1.000 i 1.200 hektara. Plantaže lešnika zahtevaju veliki rad i ulaganja, ali proizvođači ovih koštunjavih plodova nemaju problema sa plasmanom i prodajom. Jedan od retkih većih zasada lešnika u opštini Prijepolje, nalazi se u Lučicama.

Porodica Divac na površini od dva hektara već 15 godina gaji lešnike.

agrodan.rs

CENA LEŠNIKA SE FORMIRA NA EVROPSKOM TRŽIŠTU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Orašasti plodovi ne sadrže gluten i zato su dobra zamena za glutenska brašna kod osoba koje pate od celijakije.

Poslednjih godina veoma veliki broj proizvođača interesuje se za gajenje lekovitog bilja.

Evropska komisija je, nakon sprovođenja opsežnih i složenih procedura, odobrila Srbiji izvoz sadnica leske bez ijednog dodatnog zahteva, javljeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Lešnik (lat. Corylus avellana L.) je voćna vrsta koja ima značajnu potržnju na domaćem i svetskom tržištu. Jezgra leske predstavaljaju izvor velikog broja korisnih jedninjenja, kao što su ulja, belančevine, ugljeni hidrati, mineralne materije I vitamini, te sadrži veći broj jedinjenja koji imaju pozitivan efekat na zdravlje ljudi.

Jezgro ploda lešnika sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija. Najviše ima vitamina B i to pre svega B5 i B6, a bogato je i folnom kiselinom. U nastavku teksta ćemo objasniti kako da od kore, odnosno ljuski ove voćne vrste napravite izuzetan lekoviti čaj.

Proizvodnja lešnika je sve popularnija i sve je više površina pod ovom voćnom vrstom u Srbiji. U odnosu na plantažu jabuke i kruške recimo, troškovi podizanja zasada su upola manji, dok je zarada gotovo duplo veća.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета