CENE OGREVA: Smanjeno interesovanje građana za ugalj, drvo poskupelo 10 odsto

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Čak 40 odsto građana Srbije se greje na čvrsto gorivo. Interesovanje za ugalj ove godine je smanjeno, a ogrevno drvo je poskupelo za 10 odsto.

Drvo je poskupelo, ali je potražnja i dalje velika. Kada se sve uzme u obzir, grejanje na gas je za mnoge najbolji i najkomforniji izbor.

Po tradiciji, drva preko Udruženja penzionera nabavlja i porodica Poljovka iz Petrovaradina za grejanje njihovog doma od 50 metara kvadratnih. Ta pogodnost u mnogome rasterećuje njihov, skroman budžet.

– Nabavku drva su nam omogućili penzioneri i da možemo da uzimamo sa olakšicama na osam mesečnih rata. To godišnje izađe 35.000 što nam mnogo znači – kaže Ljubica Poljovka.

Dragocenu pomoć penzionerima, između ostalog u nabavci ogreva pruža Udruženje iz Novog Sada preko mesnih organizacija, uključujući i Petrovaradin.

– Pogodnosti su u tome što penzioneri mogu na rate i ako krenu od februara mogu na osam rata, pa sve do oktobra, sve zavisi kada žele da se prijave za nabavku – kaže Siniša Brankov, potpredsednik Udruženja penzionera grada Novog Sada.

Iako je ugalj najjeftinija opcija, za njim je mala potražnja, a na stovarištu kažu i da je nestašica “sušenog vreoca” iz kolubarskih basena, koji se svrstava među kvalitetnije.

S druge strane, i pored poskupljenja od 10 odsto, veliko je interesovanje za ogrevnim drvetom, pre svega, bukvom i hrastom.

– Početak ove sezone odlikuje nešto manje količina drveta, velika je potražnja, a drveta nema u toj meri, mada očekujemo da će tržište biti snabdeveno u doglednom roku – kaže Branko Bijelić, direktor stovarišta ogreva “Iskra pan”.

Cena drva po kubiku je u proseku oko 7.000 dinara sa prevozom, dok je do udaljenijih mesta nešto skuplje. Za tonu uglja trebalo bi izdvojiti od 8.000 do 21.500 dinara za ruski mrki ugalj. U ponudi su i pelet i briket, a cena je oko 25 dinara za kilogram.

Agroinfo.rs/agrotv.net

CENE OGREVA: Smanjeno interesovanje građana za ugalj, drvo poskupelo 10 odsto

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

"Ukoliko insistirate na oblicama, onda jedan metar takvih drva košta 12.000 dinara", dodaje naš sagovornik.

U Hrvatskoj se proizvede oko 500 hiljada komada pršuta godišnje, a potroši se oko milion

Ponude za ranu kupovinu od proizvođača poljoprivrednih mašina počinju u avgustu i septembru. Međutim, ove godine proizvodnju poljomehanizacije prate problemi u lancima snabdevanja i dostupnosti komponenti s čime se bori i Fendt iz Marktoberdorfa, piše Frankfurter Allgemeine.

Koliko se zadrži trenutna otkupna cena ili tovljenici uskoro poskupe, što stočari priželjkuju, moguće je očekivati da pojedini obori više ne budu prazni

Kraft Hajnc je, komentarišući nadolazeća povećanja cena, rekao da ona odražavaju troškove proizvodnje sa kojima se suočava cela industrija

Prodavci ogreva ne pamte da je kupovina drva krenula ranije. Poskupljenje goriva i povećana tražnja, kao i nedostatak radne snage utiču na cenu ogreva, koja se menja iz dana u dan, a za trećinu je viša nego prethodnih godina.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета