Ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je rast izvoza srpske poljoprivrede za poslednje dve godine iznosio čak 50 odsto, i da je prošla godina završena sa 4,2 milijarde dolara prihoda od izvoza

Nedimović je rekao da je naša poljoprivreda, posle više od 30 godina, ponovo ušla na najzahtevnija svetska tržišta, a među njima i na visokoplatežna, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina, ali i Indije i Kine, i da se uskoro otvaraju vrata Vijetnama i Indonezije.

- Tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja Bliskog istoka je najekskluzivnija platforma za srpsku hranu. Tamo smo uveliko ušli sa voćem, poput jabuka i malina, ali ništa manje ne očekujem ni od junećeg i jagnjećeg mesa - rekao je Nedimović.

Dodao je da je sada ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode i da su, kako je rekao, ozbiljne količine junećeg mesa krenule i put Libana. Objašnjavajući zašto nam je zanimljivo tržiste Vijetnama, rekao je da je ova zemlja od 80 miliona stanovnika zainteresovana za kupovinu svinjskog mesa iz Srbije. 

- Ukoliko tu otvorimo vrata, srpski uzgajivači svinja će otvoriti novo poglavlje za našu zemlju u tom sektoru - rekao je i dodao da, što se svinjskog mesa tiče, "tu imamo dobre razloge da verujemo da ćemo osim tržišta Vijetnama ponovo otvoriti i tržište Evropske unije i Kine".

Nedimović je istakao da je Indija zanimljiva kao destinacija za izvoz našeg voća i naveo da je u ovu zemlju za manje od pola godine otišlo skoro 40 pošiljaka, a samo u poslednja tri meseca oko 800 tona. Govoreći o mogućnostima izvoza voća - posebno bobičastog - u SAD, ministar poljoprivrede kaže da se u ovu zemlju već uveliko izvozi naše voće i to ne samo borovnice, već i maline.

Ukazao je, međutim, da je problem što je to tržište na kome se u ogromnoj meri nalaze borovnice iz Južne Amerike, što je za naše proizvođače dodatno otežavajuća okolnost.

 Agroinfo.rs/biznis.telegraf.rs

Ceo Persijski zaliv snažno zainteresovan za naše proizvode

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Izvoz borovnica i brusnica iz Srbije porastao je 32 puta od 2015. do 2022. godine i sa vrednošću izvoza od 27 miliona evra Srbija se nalazi na 16. mestu u svetu po izvozu ovog bobičastog voća. Više od 27 miliona evra za izvoz.

Proizvođači borovnica i suvih šljiva u Srbiji zadovoljni su mogućnošću da to voće izvoze u Kinu bez carine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini sa tom zemljom.

Da vaši mališani unesu vitamine kroz zdravi sladoled od svežeg voća.

Zahlađenje sa kišom u odnosu na protekle dane ne bi trebalo da naudi ranim sortama voća, procvetalog usled toplog vremena krajem februara sve dok ne nastupi naglo snižavanje temperature ispod nule.

Borovnice su toliko blagotvorne, da zaslužuju mesto u ishrani čak i kada su van sezone. Da biste uživali u njima tokom svih 12 meseci u godini, možete da zamrznete sveže ili da kupite već smrznute bez dodanih sastojaka

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета