'Da ponovo nazdravimo životu' slogan trećeg po redu festivala hrane i vina u Beogradu

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U beogradu je, predstavljanjem programa, otvoren 3. „Good Food & Wine Festival“, koji okuplja proizvođače tradicionalne hrane i vina, ali i drugih autentičnih proizvoda. Festival traje do 20. juna.

Ovogodišnja sedmodnevna privredno-turistička manifestacija, koja će trajati do 20. juna, održava se pod sloganom „Da ponovo nazdravimo životu“, uz učešće više od 100 proizvođača iz Srbije i regiona.

Centralni događaj manifestacije, Sajam tradicionalne hrane i vina, biće održan u subotu, 19. juna, na Sava Promenadi, a predstaviće se oko 70 kompanija, preduzetnika, poljoprivrednih gazdinastava i turističkih organizacija.

Prethodno će u sredu, 16. juna, biti održan Vinski karneval od Palate Albanija do Kalemegdana.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Žikica Nestorović rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je najavljen program festivala da je još uvek ozbiljan poduhvat organizovati takav jedan događaj i da je veliki izazov pokušaj da se turizam vrati tamo gde je bio 2019. godine pre pandemije korona virusa.

On je naveo da su se određeni trendovi u ponašanju turista i njihovi zahtevi promenili, a da je prednost Srbije u post-kovid periodu aktivni, zeleni turizam i turizam kulturnog nasleđa čime, kako kaže, naša zemlja obiluje i ima šansu da privuče još veći broj ljudi.

Nestorović je podsetio da je na inicijativu resornog ministarstva Vlada Srbije prošle godine usvojila više mera pomoći turustičkom i ugostiteljskom sektoru za šta je izdvojeno oko devet milijardi dinara.

On je naveo je u 2021. odobreno 500 miliona dinara za 100.000 turističkih vaučera, kao i dodatnih 100 miliona dinara za 20.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji.

– Dodatni vaučeri su podeljeni u rekordnom vremenu, za svega sat i po od puštanja i ovo nam ukazuje na to da će i ove godine građani Srbije većinski letovati u našoj zemlji – rekao je Nestorović.

On je napomenuo da su usvojeni i podsticaji za privlačenje većeg broja stranih turista za koje je predviđeno ukupno oko pet miliona dinara, a da je formiran Nacionalni savet za oporavak i razvoj turizma.

Sekretar za privredu Grada Beograda Milinko Veličković rekao je da je u prva četiri meseca ove godine Beograd beleži posetu 31.000 stranih gostiju koji su ostvarili oko 92.000 noćenja i da je to blagi rast.

On veruje da će se taj trend nastaviti i da će biti mogućnosti za održavanje manifestacija poput „Good Food & Wine Festivala“.

Veličković je podsetio da je u istom periodu 2019. bilo oko 100.000 dolazaka stranih turista u Beograd koji su ostvarili oko 220.000 noćenja, da je u prva četiri meseca 2020. njihov broj bio smanjen na 1.200 i 14.500 noćenja.

Kako su najavili organizatori, na glavnom događaju „Good Food & Wine Festivalu“, Sajmu tradicionalne hrane i pića u subotu, 19. juna, biće i dva specijalno uređena kornera „Korner Vojvodina“ koji će okupiti proizvođače iz Vojvodine, i „Korner Zlatibor“ na kome će se predstaviti proizvođači sa Zlatibora.

Biće organizovana i sajamska izložba „Hleb naš nasušni“ posvećena hlebu i izložba slika „Boje i vino“ akademskog slikara Dragana Stojkova.

Agroinfo.rs/agrotv.net

'Da ponovo nazdravimo životu' slogan trećeg po redu festivala hrane i vina u Beogradu

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Festival „duvan“ čvaraka u Valjevu gastronomski događaj održava se svake godine u prvoj polovini oktobra i ispraćen je bogatim kulturno – umetničkim programom, na platou ispred Centra za kulturu Valjevo i kolubarskom keju.

Međunarodna regata „Vode Vojvodine“ ove godine biće održana od 24. juna do 3. jula, 12. put, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Prijave za učešće otvorene su do 20. maja.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) raspisala je Konkurs za izbor najboljih turističkih sela, pa se pozivaju svi zainteresovani da uzmu učešće.

Sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda AP Vojvodine, na osnovu kojeg Sekretarijat subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Fonda u oblasti turizma, poptisan je danas u Pokrajinskoj vladi.

Dom omladine Beograda, početkom marta biće Dom Zdrave Hrane. TESTIVAL- festival testa, testenine i hleba, sada u svom četvrtom izdanju, debitovaće u Domu omladine Beograda, 05. i 06. marta, 2022.

Tradicionalni, a ove godine i jubilarni, deseti po redu Festival čvaraka biće održan 19. februara na Sportskom centru "Lehel" u Mužlji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета