Digitalizacija u poljoprivredi i njen značaj: Da li farme koje ne idu u korak sa vremenom imaju perspektivu?

Foto: scop.io

Foto: scop.io

Nova vremena sa sobom donose i novu tehnologiju na svim poljima. Digitalno upravljanje farmama danas bi moglo da bude najvažnija poslovna odluka koju poljoprivrednik može da donese, jer pametne tehnologije pomažu uzgajivačima da uz najmanje troškova najviše proizvedu.

Digitalna tehnologija donosi revolucije u način proizvodnje hrane. Potrošači cene čistu, održivu i konzistentnu hranu. Žele da im hrana bude na stolu kada im zatreba. Spremni su da plate za proizvod visokog kvaliteta i sto posto pouzdan lanac snabdevanja.

Jedan od načina da se istaknete u današnjem poslovnom okruženju jeste da steknete konkurentsku prednost kroz digitalizaciju. Iako je rad na farmi stvaran, konkretan posao, mnogi zadaci upravljanja koji oduzimaju vreme mogu se efikasno digitalizovati.

Tehnologija može pomoći da se sakupe svi podaci na jednom mestu, što omogućava farmerima da dobiju najnovije informacije o svojim životinjama i usevima. Tehnologija takođe može biti moćno sredstvo za svaku organizaciju u poljoprivrednom sektoru kojoj je potrebno upravljanje znanjem, uključujući savetodavne organizacije, udruženja za uzgoj i javne organe.

Najpopularnija poljoprivredna platforma u Finskoj

Mtech je stvorio jednu od najsveobuhvatnijih platformi za upravljanje farmama na svetu, MiFarm. Softver MiFarm se sastoji od modula za upravljanje stadom, usevima i finansijama, prikupljajući sve relevantne podatke na jednom mestu.

Softver prikuplja informacije o dobrobiti životinja tokom njihovog životnog ciklusa.

Neposredan pristup relevantnim informacijama povećava produktivnost, smanjuje troškove i daje poljoprivrednicima mogućnost da budu proaktivni u svojim poslovnim odlukama. Softver je napravljen u saradnji sa poljoprivrednicima i vrhunskim IT stručnjacima u Finskoj.

- Korišćena tehnologija omogućava besprekorno povezivanje 24/7. Softver se povezuje sa registrima i bazama podataka trećih strana, kojima poljoprivrednik ranije nije imao lak pristup - naveo je na portalu Mthech Juho Kintaja, viši specijalista u Mtech-u.

- Ove inovacije predstavljaju budućnost upravljanja farmama. Ponosni smo što smo na čelu tog razvoja.

Digitalne tehnologije će samo nastaviti da dobijaju na značaju u upravljanju farmama i poljoprivredi. Oni će povećati produktivnost, efikasnost i na kraju zadovoljstvo kupaca. Kako pronalazimo nove načine za proizvodnju hrane na održiv i efikasan način, digitalne inovacije poput ovih će igrati veliku ulogu.

Lansiranje MiFarm-a imalo je veliki uspeh u nordijskim zemljama. U Finskoj je imao izuzetno visoku stopu zadovoljstva kupaca od preko 85 odsto. Zbog svoje modularne strukture, može se personalizovati da donese konkurentsku prednost bilo kojoj organizaciji u svim delovima lanca snabdevanja hranom.

Agroinfo.rs/agrosmart.net/Dijana Dacin

Digitalizacija u poljoprivredi i njen značaj: Da li farme koje ne idu u korak sa vremenom imaju perspektivu?

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Razvoj Portala eUprava i pandemija korona virusa u velikoj meri popularizovali su administrativne procedure „na klik“, ali punu sliku razvijenosti elektronskih usluga u Srbiji daju i podaci sa lokala.

Nedavno su proizvođači u Poljskoj kada su u znak revolta ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede istovarili šlepere ovog voća UPOZORILI SU.

Voćarstvo je grana poljoprivrede koja je najisplativija, ali i u koju je potrebno najviše uložiti. Borovnica je poslednjih godina doživela veliku ekspanziju u našoj zemlji, a od ovog posla, ukoliko se obavlja kako treba, može vrlo lepo da živi jedna porodica.

Uzgoj prave vrste povrća može da bude velika ušteda novca. Reč je o potpunom korišćenju prirodnih procesa i potencijala biljaka.

U saradnji sa BioSens institutom, DDOR osiguranje je razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA koja je predstavljena u prostorijama Razvojne agencije Vojvodine. Ova platforma će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu šteta odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka.

Digitalizacija poljoprivrede je jedini način da se za kratko vreme, čak u prve dve godine primene, poveća konkurentnost u poljoprivrednoj proizvodnji.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета