Do kraja godine svinje DUPLO skuplje, a cena soje na desetogodišnjem MAKSIMUMU

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Raste tražnja za sojom i kukuruzom, zbog najave da će rod podbaciti a ove kulture u stočnoj hrani učestvuju 60 odsto.

Cena soje je na desetogodišnjem maksimumu sa 85 dinara bez PDV-a, to je duplo skuplje nego ranije. Iz tog razloga stočari alternativu traže u mekinjama. Cena mekinja na veliko se prodaje od 31 do 35 dinara za kilogram. Da bi smanjili troškove stočari soju pokušavaju da zamene jeftinijim mekinjama, za čiju proizvodnju su mogućnosti ograničene, jer se đak od trideset kilograma kreće od 800 do 900 dinara.

Jedan od vlasnika mlina objašnjava da od sto kilograma pšenice ne mogu da dobiju više od 27 kilograma mekinja. Povećana tražnja za žitaricama, pokrenula je prodaju "na zeleno". Proizvođači stočne hrane već sada ugovaraju kupovinu kukuruza za 20 i soje za 81 dinar za kilogram.

- Seme praktično nije ni ušlo u zemlju mi već imamo prodaju na terminskom tržištu od novog roda 2021. i kukuruza i soje i suncokreta i oni ukazuju da će tržišna pozicija ovih kultura i sledeće godine biti veoma dobra, naglašava agrarni analitičar Žarko Galetin.

 Cena svinja bi mogla biti duplirana, kako navode u Udruženju tovljača. Čedomir Keco iz Udruženja "Agroprofit" smatra da prodaja svinja bez 2,20 evra za dva ili tri meseca nije realna, a junadi za 2,30 do 2,50 evra će biti jedva pokrivanje troškova. Posledice skupe stočne hrane, prvi će osetiti živinari i proizvođači mleka, a onda i u mesare stižu više cene.

Agroinfo.rs/blic.rs

Do kraja godine svinje DUPLO skuplje, a cena soje na desetogodišnjem MAKSIMUMU

Komentari

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Ponuda je bila izuzetno slaba, nekim danima pšenice nije ni bilo u ponudi a cena se kretala između 21,50 i 22,00 dinara po kilogramu bez PDV-a

Prvi ugovor za kukuruz novog roda i rast cena sojinog zrna obeležili su nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu. Ukupan promet iznosio je 3.095 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 145.531.200,00 dinara.

Pad cene kukuruza, stabilan cenovni nivo pšenice i rast cene soje obeležio je nedelju za nama.

Aktivnije tržište pšenice i pozitivan cenovni trend svih primarnih poljoprivrednih proizvoda obeležili su berzansko trgovanje tokom ove nedelje.

Речник израза за људске особине и карактере

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета